Plantenasiel ‘s-Gravendijkwal

Tussen de voorjaarsstormen door worden er behoorlijk wat meters gemaakt in ons plantenasiel aan de ‘s-Gravendijkwal. Meer bewoners sluiten zich aan.

Plantenasiel?

Aanvankelijk heette ons clubje ‘Tunnelzicht Groen’. Sinds we achtergelaten kerstbomen-met-kluit en ander overtollig verklaard groen een plekje gaven in de groenstrook bleken wildvreemden soms planten achter te laten, meest kamerplanten.

Van het één kwam het ander. Zo was er vrij plotseling geld voor een groot groenvlak, waar heel veel stoeptegels plaats maakten voor planten. En een vluchtheuvel werd vergroend, tamelijk saai, dat dan weer wel.

En zo werden we brutaler en zaaiden we stiekem biologisch gekweekt zaad van inheemse insectvriendelijke bloemen. We kregen bollen cadeau, zamelden WOW-tjes in waarvan weer meer planten werden gekocht.

Voor het eerst werd ‘ons’ stukje groen niet gemaaid. Helaas betrapte ik vorige week nog wel een gemeentelijke bladblazer op heterdaad. Wellicht reageerde ik wat al te heftig, maar hij stopte met het wegblazen van waardevol boomblad. En ik voorkwam een vroege dood van het reeds ontluikende bollengroen.

Camping ontruimd

De straten achter ons blok gingen volledig op de schop, waarbij menig plantenbak sneuvelde. We redden wat er te redden viel en boden de potplanten vaste grond onder de wortels. Maar de grootste slag werd geslagen toe één van de enthousiaste leden van de groep zag dat er diverse heesters het loodje dreigden te leggen op een camping die ontruimd zou gaan worden.

Inmiddels zijn we in een paar weken tijd voorbij Tunnelzicht gekomen en hebben Habibi, Look, Amigo en Flanderijn een ander uitzicht. Een medewerker van coffeeshop Amigo beloofde water te geven. We hebben wel een waterslang, maar helaas niet zó lang.

Binnenkort gaan de bollen van de Crocosmia erin (zie foto onderaan). Een mix van oranje-geel bloeiende Afrikaanse bloembollen die bloeien van juli tot oktober. Niet meer her en der verspreid, maar gegroepeerd, zodat ze meer opvallen.

Vogels en insecten

https://www.flickr.com/photos/ronvanzeeland/51601967821
Miljoenpoot.

Komende week gaan we – ijs en weder dienende – een tiental nestkasten ophangen aan de bomen. Bij het planten zie ik nu al meer regenwormen en andere bodemdieren. Aan vogels zien we nu voornamelijk merels, kool- en pimpelmezen, kauwtjes en stads- en houtduiven en af en toe een ekster en een gaai. Maar als voedselaanbod én beschutting toenemen, dan volgt er vanzelf meer.

Ons wensenlijstje bestaat verder nog uit een drinkbak voor vogels. En als de verkiezingen geen roet in het eten gooien en het verkeersexperiment aan de ‘s-Gravendijkwal permanent wordt, dan is er ruimte voor nog meer groen.

Daarnaast gaan we zelf wat doen om de saaie boomspiegels van de platanen aan de Rochussenstraat wat op te vrolijken met bloeiend groen.

https://www.flickr.com/photos/ronvanzeeland/50197444653/
Crocosmia.

Zie hier alle foto’s van ons groenproject.

Geef een reactie