Gisteren was het de Internationale dag tegen racisme en discriminatie. Vandaag was nieuws te lezen over Basta!, het meldpunt discriminatie voor Noordoost Brabant.

Discriminatie? Basta!

Opvallend nieuws was dat het aantal meldingen gedaald is. Nou zegt een daling op zich nooit zo veel. Interessanter is of er ontwikkelingen aan ten grondslag liggen.

Ik belde met Basta! omdat ik het persbericht en jaarverslag wilde lezen. Over het aantal meldingen van homodiscriminatie werd in het persbericht niet gerept, terwijl het Brabants Dagblad het vanochtend als volgt meldde:

Maar het totale aantal meldingen van discriminatie, die ook zaken als etnische afkomst en seksuele ge­aardheid omvatten, is afgenomen: van 417 in 2005 tot 328 vorig jaar.

Dit suggereert dat ook de meldingen over seksuele geaardheid zijn afgenomen in aantal. De werkelijkheid is onthutsend anders. In 2005 zijn geen ‘homodiscriminatiemeldingen’ binnengekomen en vorig jaar 3. Onthutsend, omdat ik weet dat er in de holebi- en t*gemeenschap geklaagd wordt over intolerantie en discriminatie. Alle onderzoeken wijzen ook uit dat een groot gedeelte van homo’s en lesbo’s hun gedrag in het openbaar aanpast om maar niet op te vallen. De internetfora stromen bij ieder bericht over onrecht wat ‘ons’ wordt aangedaan in een mum van tijd vol met verontwaardigde reacties.

Basta! signaleert een trend. De stijging (van 0 naar 3) volgt de landelijke tendens. Ik begreep uit mijn gesprek dat Basta! dit jaar meer werk gaat maken van haar bekendheid. Ik vind dat het COC werk moet gaan maken van de bereidheid om zaken te melden. Ik herinner me van Rotterdam nog wel, en gelukkig is dat hier nog anders, dat ik er een flinke klus aan zou hebben als ik alle scheldpartijen e.d. zou moeten melden. Toch is het belangrijk om niet alleen maar te klagen en te kankeren als er weer wat gebeurt, maar ook te handelen. Dus dames en heren? Wat doen we de volgende keer als we voor ‘smerige flikker’ of ‘vieze pot’ worden uitgescholden? Dan gaan we naar Basta!

This Post Has 2 Comments

 1. Ligt hier geen taak voor de basisscholen? D.w.z. zou het COC niet op basisscholen kunnen gaan praten? Onze kinderen gaan naar een vrij elitaire basisschool. D.w.z. voor mijn gevoel is dat zo, een Montessorischool in een behoorlijk dure wijk. Een school met weinig allochtone leerlingen, veel kinderen komen uit gezinnen waarvan de ouders een hoge opleiding hebben. Dus eigenlijk verwacht ik hier behoorlijk wat tolerantie, of liever gezegd inzicht in dat het niet uitmaakt op welke manier iemand van iemand houdt. Tolerantie vind ik eigenlijk maar een raar woord in dit geheel. Maar wat gebeurt er, op deze school is het normaal om met homo te schelden. Als het hier al zo erg is hoe erg moet het in mindere wijken dan wel niet zijn… Ik word daar goed beroerd van 🙁
  Is het niet mogelijk dat het COC scholen aanschrijft en voorlichting gaat geven? Zoals op de middelbare school van onze oudste dochter ook is gebeurd?
  Om de denkwijze van mensen te veranderen moet je bij de jeugd beginnen.En liefst zo vroeg mogelijk, lijkt mij.

  Groetjes, Monique

 2. Hoi Monique,
  Je hebt gelijk dat hier een taak ligt voor basisscholen en ook voor het COC. Maar ik vind dat de overheid dit niet af kan schuiven op vrijwilligersorganisaties alleen. Het moet scholen wel mogelijk gemaakt worden hier zelf op een goede manier aandacht aan te besteden. Volgens mij kunnen scholen nu niet gedwongen worden hier aandacht aan te besteden.
  Ron

Geef een reactie