Nieuwjaarsconcert provincie

Vanmiddag voor de eerste keer dit jaar naar het Provinciehuis voor mijn eerste nieuwjaarsconcert gespeeld door het Brabants Orkest (hBO).

Prominent naast de Commissaris der Koningin Maij-Weggen zat bisschop Hurkmans (als ik hem goed heb herkend van achter). Waar hij dit aan verdiend heeft weet ik niet, zeker gezien de recente uitlatingen van zijn hoogste baas in Rome. Formeel opereren kerk en staat natuurlijk gescheiden, maar de plaats van de hoogste kerkelijke ambtsdrager direct naast de hoogste  wereldlijke ambtsdraagster in de provincie is dan wel opmerkelijk.

Verder over het concert, waar Brabanders mochten stemmen via internet welke nummers door hBO gespeeld zouden worden. Het waren allemaal stukken van Russische oorsprong. De paukenist gaf steeds een mooie uitleg vooraf van de te spelen stukken. Twee solisten traden op: Steven Bourne (op chello) en Quirijn van den Bijlaard (trombone). Vooral de muziek van – Bosschenaar van geboorte – Steven Bourne kon me bekoren.

We hoorden onder andere een selectie uit het Zwanenmeer van Tsjaikovski en het Adagio uit Spartacus van Katsjatoerjan (beter bekend als thema uit de Onedin Line).

De CdK had een behoorlijke vinger in de pap gehad bij de toegift. We werden geacht het nieuwe jaar in te luiden met een uit volle borst meezingen van ‘Brabant’ van Guus Meewis, vertolkt door hBO dus. Geen volkslied, tóch een volkslied moet Maij-Weggen gedacht hebben. Ik heb niet meegezongen met die kromme tekst (…op Brabant zo trots als een Fries…).

Weinig collega-Statenleden, wel veel Gedeputeerden alvast de beste wensen kunnen geven. Donderdag een herkansing hiervoor bij de nieuwjaarsreceptie van de provincie.

This Post Has One Comment

  1. Een mooie middag met “ons” geweldige orkest. wij hebben er dan ook zeer van genoten. Enne….tijdens “het volkslied” heeft onafhankelijk van elkaar, mijn familie die ene zin ook niet meegezongen.
    Voor de rest, iedereen een gezond 2009.

    Gonny Andreas

Geef een reactie