Neue Nationalgalerie & Xenzi


Vandaag de tweede regendag in Berlijn. Goed voor mijn gesteldheid (ik word minder snel moe als het fris is) én uitstekend museumweer. Op naar de Neue Nationalgalerie en daarna, inmiddels traditie op zondag in Berlijn, brunchen bij Xenzi Café in Neukölln.

Het gebouw alleen al is de moeite waard. De Neue Nationalgalerie is gebouwd door Mies von der Rohe. Het grootste gedeelte bevindt zich ondergronds, maar wat je ziet is heel transparant en strak vormgegeven. Er liepen twee tentoonstellingen, eentje met (veel) werk van Hiroshi Sugimoto en eentje met werk van Rupprecht Geiger. Barbaar als ik ben, kende ik beiden (nog) niet. De laatste zal ik zeker onthouden.

Over Sugimoto kan ik kort zijn. Het was voornamelijk fotowerk en niet mijn ding. Veel filosofische beschouwingen voorafgaand aan series foto’s, van zeeën bijvoorbeeld. Ook fotografeerde hij theaters, alles in zwart-wit. Ik vond het niet boeiend genoeg.

Maar dan Rupprecht Geiger! Hemel wat een werken. Je moet er van houden natuurlijk. Ik hoor sommigen al zeggen “dat kan mijn (klein-)kind ook”, maar zijn werken toverden weer een giga-glimlach op mijn gelaat. Mijn dag was weer goed. Klik op deze snelkoppeling naar afbeeldingen van zijn werk om een indruk te krijgen. Omdat we er niet mochten fotograferen, heb ik dit plaatje van het net geplukt.

Xenzi Café
Hoe ik er ooit ben beland weet ik niet meer. Ik zal het ergens in een reisgids hebben gelezen. Je moet er een eindje voor om met de U-Bahn, maar dan krijg je ook wat. Wederom voor de liefhebbers. Ik denk dat je mensen in kunt delen in categoriën: liefhebbers en mensen die dit helemaal niks vinden. In Stockholm vonden we een soortgekijke tent (Copacabana) en in ons eigen Den Bosch hebben we er ook zo één: café Voltaire.

Elke keer als ik in Berlijn was heb ik op zondag geluncht bij Xenzi in de Selchower Strasse (op nummer 31). Een lekkere losse sfeer, lekkere muziek, leuke mensen, een prettig gestoorde aankleding (zie bovenste foto van de Boeddah met offerandes) en je kunt er heerlijk én goedkoop ontbijten (tot 16.00 uur). Ook nog eens met öko-landeitjes en ökokoffie en -thee. Via de U2 stap je op station Alexander Platz over op de U8. Uitstappen bij Boddinstrasse. Als je bovengronds bent, de eerste straat aan de rechterkant, eentje met casseien.

Ondanks dat het voor toeristen in een uithoek van Berlijn ligt, weet een internationaal publiek het te vinden.

Geef een reactie