Stockholm is een grote stad, zelfs voor Nederlandse begrippen, er wonen tegen de 2 miljoen mensen. De stad is gebouwd op eilanden die weer heuvel- en rotsachtig zijn. Alcohol is nog steeds duur, echte café’s vind je er niet veel, maar het eten is vergelijkbaar met hier, qua prijs en qua kwaliteit.
Goedkoop ontbijten in Copacabana
Als je je iets verder van het centrum begeeft, vind je goedkope eettentjes. Bijvoorbeeld de Copacabana. Een door vrouwen gerund vegetarisch eethuisje (vis wordt wel geserveerd) voor ontbijt en lunch. Voor 79 Zweedse Kronen krijg je een ontbijt waar je ú tegen zegt. Een pot thee, een flink glas verse jus d’oranges, een bakje yoghurt met fruit en muesli en een dikke boterham belegd met kaas en salade. Het ontbijt kan de hele dag besteld worden.
Zicht op Gamla Stan
Eenandere tip: op Gamla Stan, het eiland waar het oude centrum is gelegen, is een betaalbaar hostel: Best Hostel Old Town, vlakbij het Koninklijk Paleis en het parlement, de Riksdaget. En niet te vergeten het Cornelis Vreeswijk-museum.
Cornelis Vreeswijkmuseum
Zijn er nog van die Pippi Langkoushuisjes, vroeg Monique? Die zijn er wel,maar niet in het centrum zelf. Als je met de boot een tochtje maakt kom je ze wel tegen. Alle boerderijen die we onderweg naar het vliegveld zagen waren typisch Zweedse huizen.
De rondvaart is ook een aanrader. Omdat Stockholm zo’n uitgebreide stad is, loop je wat af, of je neemt de metro (een driedagenkaart voor 200 Zweedse Kronen). Maar goed, je reis meestal ondergronds met de Tunnelbanen, je ziet dan alleen de door kunstenaars aangeklede stations. Vanaf het water is Stockholm op zijn mooist. En je krijgt en passant uitleg in 10 talen (via de hoofdtelefoon) over de belangrijkste bezienswaardigheden.
Politieke blik
Als politicus kijk je ook met andere ogen naar een stad, althans dat doe ik. Je ziet de aankleding (hoe wordt het straatmeubilair onderhouden?), lopen er meer ontheemden rond dan bij ons? Hoe is het openbaar vervoer geregeld, enz. Om met het hotel te beginnen. Bij binnenkomst waren alle lampen (geen spaarlampen) aan om ons te verwelkomen. De De televisie had geen uitknop. Er hing wel een kaartje met het verzoek om handdoeken zo lang mogelijk te gebruiken om water te besparen, maar het toilet had geen spoelonderbreking. De verwarming stond aan, terwijl het ook voor Stockholm uitzonderlijk warm was. Dat kan allemaal wel wat beter.
In Stockholm zelf rijden veel stadsbussen op biogas en ethanol.
Wat me verder opviel was dat er veel stoeptegels kapot waren, het zag er allemaal minder gelikt uit dan dat ik had verwacht.
Toevallig vandaag in het Brabants Dagblad: voor voorbeelden van tolheffing kunnen we naar Stockholm kijken:
Sinds 1 augustus 2007 is rond Stockholm een tolring van 162 bewakingscamera’s aangelegd. De tol in de Zweedse hoofdstad geldt van half zeven ’s ochtends tot half zeven ’s avonds en bedraagt afhankelijk van het tijdstip waarop men de stad binnen rijdt omgerekend één of twee euro. Toeristen zijn vrijgesteld van de heffing. Bestuurders met een zendertje in de auto betalen automatisch. Van anderen wordt het kenteken geregistreerd. Zij betalen iets meer. De eerste resultaten laten zien dat het verkeer in de stad met 20 procent is verminderd.
Van verminderde autoactiviteit heb ik weinig gemerkt, er rijden veel auto’s in de stad. Of het er ook minder zijn geworden zoals wordt beweerd durf ik niet te zeggen.
Reageren?