De politicus is Nederlander van het jaar

De politicus is Nederlander van het jaar

Opinieweekblad Elsevier kiest sinds 2004 de Nederlander van het jaar (Time doet dat al sinds 1927). Dit jaar geen persoon, maar ‘de politicus’ als Nederlander van 2010.

‘De Politicus’

Wat de redactie van Elsevier heeft bewogen om mijn portret na dat van Mark Rutte, Maxime Verhagen, Geert Wilders, Job Cohen, Femke Halsema, Alexander Pechtold en Karla Peijs te zetten is me een raadsel. Het gaat nadrukkelijk niet om landelijke politici alléén, maar er staat maar één Statenlid tussen. Ik voel me zwaar vereerd, dat wel.

De motivatie van de redactie in enkele korte citaten:

Ze worden bespot en geminacht, beledigd en bedreigd. Toch dienen -de meeste – politici braaf en bezield de publieke zaak.

 

Politiek wordt vaak beschouwd als een vies spelletje, maar het is een belangrijk,waardevol bedrijf. Burgers die zich offers getroosten om daaraan een bijdrage te leveren, verdienen meer waardering.

En waardering is zeker ook op haar plaats voor voor al die minder bekende leden van gemeenteraden en Provinciale Staten en al die wethouders en gedeputeerden die, terwijl de rest van de Nederlanders thuis op de bank naar Goede tijden, slechte tijden zit te kijken of spelletjes speelt op de computer, de moeite nemen om voor een betamelijk bescheiden vergoeding na te denken over de riolering, de plaatselijke schouwburg, de provinciale wegen en andere zaken van publiek belang.

Tot zover. Koop voor het hele verhaal maar een keer de Elsevier. Het is mij ook gelukt. Het blijft een wonderlijk gezicht. Mijn hoofd tussen die kopstukken. Nog wel samen met onze trouwambtenaar aka burgemeester Ton Rombouts op één pagina.

En waarom staat Emile Roemer er eigenlijk niet tussen?

This Post Has 2 Comments

  1. Bevind je je nu in goed of slecht gezelschap? Geperoxideerde (mooi woord uit het Groot Dictee) Geert Wilders, als-ik-maar-op-die-stoel-zit Maxim Verhagen? Dat jij meer waardering verdient, staat voor mij buiten kijf.

    Mia

  2. Dit wordt natuurlijk een makkie als ik de kandidaten zo bekijk. Er kan er maar 1 de beste zijn en dat ben jij 😉

Geef een reactie