De Commissaris der Koningin (CdK) had een verrassing in petto tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Provincie Noord-Brabant. Een keer jonge mensen die het ereburgerschap van de Provincie kregen toebedeeld in plaats van oudere dames en heren.

Ankie, Pieter & Leontien

Niets ten nadele van de ouderen uiteraard, maar deze personen hadden toch ook buitengewone prestaties geleverd en zijn ook ambassadeurs voor Brabant. En zo kregen Ankie van Grunsven, Pieter van den Hoogenband en Leontien van Moorsel de erepenning van de provincie Noord-Brabant uitgereikt.

De pers was natuurlijk op voorhand onder embargo ingelicht, getuige de vele fotografen en maar liefst drie cameraploegen.

Er was eten voor de gasten, maar ik kwam er nauwelijks aan toe omdat ik na de toespraak van Maij-Weggen doorlopend aan het praten was. Dat is het voordeel van zo’n bijeenkomst. Je komt mensen tegen uit allerlei hoeken en gaten van de maatschappij, in een ongedwongen sfeeer. Hierboven met Nora Kasrioui (Statenlid PvdA) en Thoon Essed (Gedeputeerde, CDA). Zo kwam ik toevallig ook te spreken met de directeur van het Maurick College in Vught.

Jetty Eugster

Ik heb een goed gesprek gehad met Jetty Eugster, CDA-wethouder in Den Bosch. Dat was echt de moeite waard. De kou is in elk geval (gelukkig) uit de lucht. Het belang van ‘de wandelgangen’ wordt nogal eens onderschat, daar ben ik echt van overtuigd. Een vergaderzaal heeft een eigen dynamiek, daar kunnen zaken gemakkelijk uit de hand lopen. Terwijl je hier mensen recht in de ogen kunt kijken en wat dieper op zaken in kunt gaan.

De CdK had nog een verrassing in haar toespraak. De economische crisis biedt ook kansen. Kansen om bijvoorbeeld keuzes te maken. Welke bedrijven steun je wel financieel en welke niet. Zo zou het goed zijn om die keuze mede te bepalen op grond van de mate van milieuvriendelijkheid van bedrijven. Daar kan je wat mee.

Overigens sluipen er steeds vaker foutjes in officiële aankondigingen. Zo stond er in de chique aankondiging van het afscheid van de CdK ‘zegen’ i.p.v. ‘zeggen’. Gisteren vond ik een tijdschema waarin stond ‘water voor de prekers’. Freudiaanse verschrijving.

Geef een reactie