Nieuwjaar 2558

Gepubliceerd op 2 reacties 3 minuten leestijd 104 x bekeken

Happy Khmer New Year!Volgende week viert Cambodja Nieuwjaar. Gisteren was ik op een pre Khmer-nieuwjaarsfeestje bij CPN PLUS.

For this blog post in English, please click here.

Soms is het handig om te weten waar het geld allemaal naar toe gaat. Ik werd er weer fijntjes aan herinnerd nadat ik in aanwezigheid van de directeur dit maal, het geld overhandigde voor het Positive MSM & TG Community Fund.

Na afloop van de vergadering en de aansluitende overhandiging van het geld, vroeg hij me of ik ook fondsen wist in Nederland voor andere, meer algemene hiv-projecten. Want USAID, een belangrijke geldschieter, stopte eind van dit jaar met het steunen van één van hun projecten.

Ik kreeg even een terugflits. Die krijg ik hier nogal vaak, want als eenmaal bekend is dat je ergens geld voor komt brengen weet iedereen je te vinden. Ik heb er wel een modus in gevonden die meestal wel effectief is. Ik zeg dan dat ik uiteraard niet beschik over geld, wel over contacten. Dat ik geen garanties kan geven, maar dat ik eerst een goed onderbouwd plan moet hebben voordat ik überhaupt ergens op af stap. Negen van de tien keer hoor ik dan nooit meer iets.

Toen ik na afloop vroeg of men $20,- kon wisselen om een brommertaxi te betalen zei de directeur: “Ik vraag mijn chauffeur je wel eventjes naar huis te brengen”. Dat bleek dus zo’n enorme tractor te zijn. Daar gaat dus of subsidiegeld of een deel van zijn hoge salaris naar toe.

Maar terug naar het Khmer Nieuwjaar

Want dat was de aanleiding voor dit blog. Ik was uitgenodigd voor een pre Khmer Nieuwjaarsfeest voor het personeel en aanhang van CPN PLUS. Altijd leuk om mee te maken.

Khmer weten wat feesten is, ze houden van lachen, zingen, optreden, eten en… praten. Dus toen alle personeelsleden voorgesteld werden en daarna ook zelf geacht werden wat te zeggen (inclusief nieuwjaarswens) begon ik al te zweten. Zeker toen mijn naam al door enkelen werd genoemd. Eenmaal bij mijn buurman Sovoun aangekomen was het te laat om ‘Gelukkig Khmer Nieuwjaar’ fatsoenlijk uit mijn hoofd te leren.

Voor ik wist was ook ik aan de beurt en werd ik aangemoedigd wat in het Khmer te zegen. Nu kan ik best ‘Hallo, ik ben Ron, ik kom uit Nederland’ zeggen, maar daar houdt het wel zo’n beetje op. Het is al warm natuurlijk en met al die ogen op je gericht gutst het zweet uit alle mogelijke kieren van mijn lijf. Het was niet mijn beste optreden, maar gelukkig maalde niemand erom.

Enfin, hieronder de foto’s. Leaksmy straalde als nooit tevoren, ze had wat aan heur haar gedaan en dat maakte een enorm verschil. De jurk deed de rest. En ze was niet de enige met schmink op, ook voor Vireak was het feestje aanleiding om zich op te maken, zij het wat subtieler:


Khmer Niewjaar CPN PLUS op www.flickr.com/ronvanzeeland.

Spontaan werden er optredens verzorgd, waarvan deze dans door de MSM & TG-sectie van CPN PLUS de leukste was. Hoe uitdagender, hoe meer het publiek reageerde. En dat was dan weer een aanmoediging voor een schepje er bovenop:

Overal in het centrum van Phnom Penh zie je deze lichtversieringen waarop ‘Gelukkig Khmer Nieuwjaar 2558’ staat. Hier is een handige webstek waar je de Christelijke jaartelling kunt omrekenen naar de Boeddhistische. Wat me dan wel weer bezighoudt is of 2558 tot 14 april geldt of juist vanaf. Wie het weet mag het zeggen.

Happy Khmer New Year!

Vanaf het weekeinde loopt Phnom Penh weer leeg, maar nu dan ook goed leeg. Iedereen die eigenlijk ergens anders vandaan komt gaat terug naar zijn stad of dorp waar de familie nog woont. Of ik het meemaak weet ik niet, één dezer dagen hoor ik wanneer ik (vervroegd) terug naar huis kom.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Commentaires
 • Ton de Coster
  9 april 2014

  Leuke dans! Wat jaartellingen betreft: het jaar 2013 was eind december af, vol, compleet. Op 1 januari begon dus een nieuw jaar: 2014. Zo zal het ook wel in Cambodja gaan, denk ik.
  Ik begrijp dat je toch eerder terug moet komen. Helaas! Maar ik zal ook blij zijn je weer te zien.

 • Jan van Velthoven
  10 april 2014

  Ron,
  De boeddhistische jaartelling is een jaartelling die gebruikt wordt in Zuidoost-Azië in de landen Cambodja, Laos, Myanmar (Birma), Sri Lanka en Thailand in verschillende vormen.Deze jaartelling begint vanaf de dood van Gautama Boeddha, de stichter van het boeddhisme. In de landen die het Theravadaboeddhisme aanhangen, is dit gedateerd op 543 v.Chr..
  Het jaar 2014 is in Thailand daardoor het boeddhistische jaar 2557. In Sri Lanka echter komt ons jaar 2014 overeen met het boeddhistische jaar 2558…
  De boeddhistische jaartelling is de officiële jaartelling in Thailand en wordt op bijvoorbeeld overheidsdocumenten en munten gebruikt en ook op kalenders.
  In 1940 besloot de minister-president Plaek Pibul Songkram de datum van het nieuwjaar te verplaatsen van 13 april (begin Songkranfestival) naar 1 januari. De Thaise zonkalender wordt zowel in officiële als traditionele omgevingen gebruikt. In de zakenwereld wordt veelal de christelijke jaartelling gebruikt in plaats van de boeddhistische jaartelling.(In Thailand heeft men overigens voor vele eeuwen afwijkende jaartellingen gebruikt. Tot het jaar 1888 gebruikte men de Thaise maankalender gebaseerd op de stand van de maan. In dat jaar werd overgestapt op de Thaise zonkalender die overeenkomt met de gregoriaanse kalender.)
  Jan