Jan Marijnissen kritisch over weigerambtenaren

Jan Marijnissen kritisch over weigerambtenaren
1999

Vandaag heeft Jan Marijnissen zich bij de algemene beschouwingen ondubbelzinnig uitgesproken tegen zogenaamde weigerambtenaren.

Weigerambtenaren?

Op een vraag van Alexander Pechtold van D66 naar het SP-standpunt over abortus en euthanasie begon hij spontaan over ambtenaren die weigeren huwelijken tussen paren van gelijke sekse te sluiten op grond van gewetensbezwaren.

Jan Marijnissen & Ron Meyer

Hij zei letterlijk:

“…ik  wil één ding toevoegen, mevrouw de voorzitter, en dat is de ambtenaar van de burgelijke stand en het het homohuwelijk. Ik ben daar niet voor zoals dat nu is afgesproken, en ik zal u zeggen waarom. Als een ambtenaar van de burgerlijke stand namens ons allen echtelieden in de echt verbindt, en wij hier hebben afgesproken dat dat ook mensen van dezelfde sekse mogen zijn. Dan vind ik dat een ambtenaar van de burgerlijke stand op dat punt geen gewetensbezwaren in het geding kan brengen. Op dat punt wijk ik af van het kabinetsbeleid.

Straks krijgen we bij wijze van spreken iemand die zegt, ja maar twee zwarte mensen ga ik echt niet doen, gewetensbezwaar. We raken niet  hier aan zomaar iets, we raken hier aan de emancipatie van homo’s en lesbiennes in dit land. En ik vind dus eigenlijk dat een ambtenaar van de burgerlijke stand, ik bedoel niemand hoeft het te worden, je kiest ervoor, dan niet kan zeggen, en in die zin sta ik achter Burgemeester Cohen van Amsterdam, dat gaan we niet aanvaarden.

En dat deed deugd. Hij verwoordde precies wat ik ervan dacht.  

Geef een reactie