HPV-vaccinatie voortaan ook voor jongens – én op jongere leeftijd. Na het pleit van de Gezondheidsraad wordt dit voortaan beleid. HPV is bij hiv-positieve mannen die seks hebben met mannen de veroorzaker van AIN/anuskanker. (bijgewerkt op 31 januari 2022)
Nieuwe nieuwsbrief: hiv-aids
bijgewerkt op 31 januari 2022: Vaccinatieprogramma uitgebreid, ook jongens kunnen nu vaccin tegen HPV-kanker krijgen
Waarom een HPV-vaccinatie?
Niet voor niets reageren LHBT- en hiv-belangenorganisaties enthousiast over het advies van de Gezondheidsraad aan de regering. Kanker als gevolg van het HPV-virus is immer sniet voorbehouden aan meisjes. Met name mannen die seks hebben met mannen en hiv-positief zijn lopen een groter risico op AIN/anuskanker. En, zo lees ik op de webpagina van de Gezondheidsraad, ook op keelkanker.
Van dat laatste schrok ik dan weer, want ik word dan wel regelmatig gecreend op anuskanker, maar als ik het staatje in het NRC mag geloven is het aantal overlijdens als gevolg van keelkanker (en dat weer als gevolg van HPV door orale seks), velen malen groter dan welke andere door HPV veroorzaakte vorm van kanker.
Uit het persbericht:
Meisjes en jongens vaccineren tegen HPV
De Gezondheidsraad adviseert om behalve meisjes ook jongens te vaccineren tegen HPV via het Rijksvaccinatieprogramma. Daarnaast adviseert de raad een aanvullend programma op te zetten voor mensen tot en met 26 jaar die zich nog niet hebben laten vaccineren. Hiermee valt veel gezondheidswinst te halen. Dat schrijft de raad aan de staatssecretaris van VWS.
Het humaan papillomavirus (HPV) veroorzaakt baarmoederhalskanker en speelt ook een rol bij diverse andere vormen van kanker (anus, penis, vagina, schaamlippen, mond- en keelholte). Jaarlijks zijn er alleen al van baarmoederhalskanker zo’n 800 nieuwe gevallen en overlijden er ongeveer 200 vrouwen aan deze ziekte.
Vaccinatie is veilig en vermindert HPV-infecties en voorstadia van baarmoederhalskanker met 80 tot 100%. Behalve dat vaccinatie directe bescherming biedt tegen deze vormen van kanker, leidt het ook tot groepsbescherming: ook voor niet-gevaccineerden daalt het risico op HPV-infectie. Op deze manier leidt vaccinatie van jongens indirect ook tot vermindering van het risico op baarmoederhalskanker bij meisjes.
De uitgebreide versie van het advies is hier binnen te halen.
Zelf een HPV-vaccinatie regelen?
Bij mijn laatste controle op AIN/anuskanker heb ik hier nog eens naar gevraagd. Ook mensen die al in aanraking zijn gekomen met het humaan papillomavirus kunnen nog baat hebben bij een HPV-vaccinatie. Maar harde cijfers kon de arts nog niet geven. En zolang het nog niet in het Rijkvaccinatieprogramma is opgenomen staat het iedereen vrij dit te doen…op eigen kosten uiteraard.
- Een indicatie van de kosten vond ik op de pagina van het Vaccinatiecentrum, klik hier (het betreft 2 vaccins).
- Het RIVM heeft uitgebreide informatie over HPV en HPV-vaccinatie, klik hier en kijk ook hier.
- Dit blog wordt ook op de dossierpagina Hiv & AIN/anuskanker geplaatst.
- Informatie over het Rijksvaccinatieprogramma vind je hier.