The Lancet: hiv chronisch


Dat wordt in Nederland al langer gezegd, maar wat mij meer met mijn neus op de feiten drukte was de uikomst dat de levensverwachting van iemand die op jonge leeftijd is begonnen met hiv-remmers kan oplopen tot 60 jaar.

Dit schreef nu.nl:

Levensverwachting hiv-patiënt fors gestegen 

De levensverwachting van hiv-patiënten die een cocktail van remmende medicijnen krijgen, is in tien jaar tijd met ongeveer 13 jaar gestegen. Dat blijkt uit Canadees onderzoek dat vrijdag wordt gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

De combinatietherapie die de wetenschappers onderzochten, werd in 1996 geïntroduceerd. Een hiv-patiënt werd toen gemiddeld 36 jaar oud. In 2005 was de levensverwachting opgelopen naar ruim 49 jaar.

Het sterftecijfer daalde in dezelfde periode met ongeveer 40 procent. Jonge hiv-patiënten die behandeld worden in een vroege fase van de ziekte kunnen met de huidige medicatie ruim 60 jaar oud worden, aldus de onderzoekers.

Chronische aandoening
De wetenschappers schrijven de hogere levensverwachting toe aan de verbetering van de medicijnen die in een cocktail gebruikt worden. “Deze vooruitgang heeft hiv veranderd van een dodelijke ziekte in een chronische aandoening”, aldus de publicatie in The Lancet.

This Post Has One Comment

  1. Wilt u het niet infectioteit ten aanzien van mensen met hiv, die medicijnen slikken en waar het virus niet-detecteerbaar is, eens publiceren. deze stellingname is door hiv/aids commissie van ministerie volksgezondheid Zwitserland uitgedragen. En wat dit nu kan en betekenen voor het Nederlands preventiebeleid.

Geef een reactie