Hong Kong

Gepubliceerd op 0 reacties 5 minuten leestijd 103 x bekeken

Hong Kong. Natuurlijk ben je in China, al was Hong Kong lange tijd een kroonkolonie van het Verenigd Koninkrijk. En nog altijd heeft Hong Kong een aparte status in de Volksrepubliek China.

Hong Kong

Maar ondanks dat dit mijn eerste schreden in China waren, denk ik dat weinig andere Chinese steden zo multicultureel zijn als Hong Kong.

De eerste kennismaking was alvast niet echt prettig.

We landden redelijk laat in de avond, maar omdat we nogal een afstand per trein en metro aflegden en daarna even moesten zoeken naar het guest house, kwamen we tegen middernacht in de buurt waar we moesten zijn.

Het leek wel een gewone werkdag overdag, zo druk was het nog in de metro en op straat. Maar wat direct opviel was de diversiteit van mensen qua afkomst. Naast veel touristen, waaronder veel moslims en Chinees uitziende mensen (al weet ik dat ook daar enorme verschillen zijn) viel vooral op dat er in deze buurt veel mensen uit India en uit Afrikaanse landen kwamen.

Enfin. Het ging me eigenlijk over de Indiërs. Ik schat dat we onderweg van metrostation tot in het gebouw met daarin ons guest house, door wel 30 verschillende Indiërs tamelijk agressief zijn aangesproken of we een hotel zochten. Of een namaak Rolex of anderszins nep-artikel. En dat liefst nog net niet op de drempel van een dure horlogezaak.

Hong Kong

Ik had het al snel gehad met die buurt, al leek het enige voordeel van Little India me de Indiase vegetarische snacks die in ruime mate te koop aangeboden werden. Maar toen waren we nog niet ter plaatse.

Eenmaal in het enorme gebouw moesten we doorlopen naar compartiment C alwaar we naar de 15e etage moesten. In de lifthal zag ik reclames voor wel 27 hotels dan wel guest houses in dit deel van het gebouw. Boven zat een oudere Chinese dame die een vijftal Afrikanen in dienst had die samen de boel bestierden. We kregen de sleutel – niet nadat we meewarig werden bekeken omdat wij (twee mannen) één groot bed wel goed vonden – en mochten met de lift naar de vijfde verdieping.

Ik schets even de lokatie: vloeren duur afgewerkt met marmer, wanden betegeld maar daarboven afgewerkt met gipsplaat (leuk contrast), ongeveer 6 deuren op deze verdieping,

De deur ging lastig open en binnen bevonden zich ook weer 6 deuren. Eenmaal in de kamer zag ik meteen: hier blijven we één nacht. Alles betaald of niet. Een badkamer van 50 x 80 cm met een wastafeltje en een toilet met daarboven een douche. Alleen zitend op de po te gebruiken.

De breedte van de kamer was 1 meter 90 of zo, er kon een bed in dat net lang genoeg was voor ons, maar niet breed genoeg voor twee. Ik moest tegen de muur aan gaan staan om de mijnheer de ruimte te geven de koffer onder het bed te plaatsen.

Ik besloot voor mezelf dat die koffer niet openging. Ik moest slapen, dat deed ik ook want ik was hondsmoe. C. heeft nog even de airco afgeplakt want die gaf veel licht in die kleine ruimte. Dat was ook het enige licht dat ‘s nachts binnenkwam, want er was ook geen raam.

Ik stel me voor dat een gevangeniscel in Nederland ruimer is. maar een gevangene kan niet doen wat wij deden. Slapen en op zoek naar een ander hotel. Met een kamer met raam. Stukken duurder, want ruimte is schaars en dus duur in Hong Kong, maar een cel van twee bij twee in een creapy buurt, nee dank je.

Hong Kong, Bangkok of Singapore?

Hong Kong skyline

We maakten lijstjes: Hong Kong, Bangkok of Singapore? Allebei hadden we aanvankelijk Hong Kong op 2 en Bangkok op 1. Maar uiteindelijk verhuist Hong Kong toch naar plaats 3. Hoogbouw op zich is geen kwaliteit, maar Singapore, daar is meer over de architectuur nagedacht.

Mooier museum ook daar n Singapore, meet interessantere hedendaagse kunst dan hier. En waarom staat Phnom Penh niet in dit lijstje? Omdat het een niet vergelijkbare stad is. Uiteindelijk zou ik voor Phnom Penh kiezen, maar om heel andere redenen. En Bangkok als tussenstop. Groot, druk – maar niet zo druk als Hong Kong – rommelig, uitgaan, alles is er beter. En reinheid is voor mij niet per sé een kwaliteit voor een grote stad. Het kan ook té netjes zijn, zie Singapore.

Terug naar Hong Kong. Het is er druk, de hoogbouw is saai en eentonig. Wat positiefs: ik heb verschillende keren heerlijk vegetarisch gegeten in gespecialiseerde restaurants. Gisteren was een ervaring op zich. C. mocht kiezen en koos een eenvoudig, voornamelijk door mensen van hier bezocht, klein eettentje. We werden allerhartelijkst ontvangen door een dame van tegen de zestig die goed Engels sprak.

Toen ik aangaf geen vlees te eten werd het me haast onmogelijk gemaakt te vertellen dat ik soms wel vis at. En de vegetarische wontonsoep kreeg ik uiteraard niet in de vleesbouillon. Op zich heel correct, maar om die nu in een kom met heet water te serveren, terwijl aan de inhoud van de wontons behalve groenten geen enkele smaak was toegevoegd. Nee.

Op naar de gebakken rijst met groenten. Het was niet meer en niet minder dan dat. Volkomen smakeloos. Met sambal en sojasaus heb ik het zelf smakelijk gemaakt. Maar de gastvrouw was erg geporteerd van ons bezoek. We kregen een betere plaats. En tot slot vertrouwde ze me toe dat vegetarisch eten veel gezonder was. Haar dochter had haar proberen over te halen, maar ze vond het niet lekker. Dat snap ik.

Cheung Chau

Cheung Chau islandEerder gisteren aten we

op het eiland Cheung Chau, voor de beleving van Hong Kong zoals dat vroeger was. Volgens het boekje. Het beek een toeristeneiland te zijn, waarschijnlijk ergens in de jaren zestig opgetrokken. Om je even te onttrekken aan de drukte van de stad is het geen aanrader. Eén langzaam bewegende brei van mensen.

Omdat mijn pillentijd al was verstreken besloten we bij een tentje te gaan zitten met de curieuze naam ‘Morocco’s place’. Voor al uw favoriete Thaise en Indiase gerechten. Bij navraag bleek dat de naam al 25 jaar bestond en dat opvolgende eigenaren vanwege de naamsbekendheid deze naam maar hadden aangehouden. Ze zijn in ieder geval geslaagd voor mijn gele-dahl-test. Verrukkelijk.

Voor de rest niet veel soeps dat eiland, ik raad het niemand aan. Dat geldt eerlijk gezegd ook voor Hong Kong. Hoeveel mensen me tevoren ook zeiden hoe leuk ze de stad vonden, voor mij is het te druk en een beetje vergane glorie. Al sluit ik niet helemaal uit dat mijn voorliefde voor Phnom Penh er iets mee te maken heeft.

Hong KongCentral Pier Hong KongHong KongCheung Chau islandCheung Chau islandCheung Chau island
Hong KongHong KongHong KongHong Kong pussycatHong KongHong Kong
Hong KongHong KongHong Kong by nightHong Kong by nightHong Kong

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties geplaatst.