Gisteren een hoop gedoe over een (voor zover ik nu kan overzien) zeer vreemde actie van de politie Midden-Brabant op enkele homo-ontmoetingsplaatsen tussen Breda en Tilburg. De Volkskrant en gk.nl spraken van een razzia en burgemeester Vreeman vroeg zich hardop af wat de zin hiervan was. Zelf heb ik meteen met Veerle Sleegers gebeld (tegenwoordig naast statenlid ook fractievoorzitter van de SP in de Tilburgse gemeenteraad). Even overleggen welke actie nodig en mogelijk is.

Hieronder eerst maar eens het stuk op volkskrant.nl: 

Vragen bij ‘homo-razzia’ politie Tilburg langs A58

TILBURG – Burgemeester Vreeman van Tilburg wil opheldering van zijn korpschef over een actie van de politie, gericht tegen cruisende homoseksuelen bij een populaire parkeerplaats langs de snelweg.

De Tilburgse politie doorzocht donderdagnacht samen met agenten van het Korps Landelijke Politie Diensten twee parkeerplaatsen en het achtergelegen bos. De locaties zijn populair onder homoseksuelen, die op zoek zijn naar seks. Circa 25 mannen werden in het bos opgespoord en naar de naastgelegen parkeerplaats gedirigeerd. Daar werden hun namen opgenomen en werd hun te verstaan gegeven dat er klachten waren over seks in het openbaar.

Volgens Johan Dielissen, die donderdagnacht aanwezig was op de homo-ontmoetingsplaats langs de A58 tussen Tilburg en Breda, had de actie veel weg van een homo-razzia. ‘De agenten kwamen undercover, in burger. Zij zwaaiden met zaklantaarns en schreeuwden. Wij werden als wild vee het bos uitgedreven. Er ontstond paniek, omdat we dachten dat we werden aangevallen door potenrammers.’ Daarna nam de politie volgens Dielissen identiteitsbewijzen in, werden lijsten gemaakt met namen en adressen, kentekens genoteerd en vertelden de agenten ‘dat dit slechts het begin was, dat in het vervolg ook boetes en notificaties aan het thuisfront zouden volgen en werd ons dringend verzocht de parkeerplaats te verlaten.’ Een andere bezoeker van de ontmoetingsplaats bevestigt dit verhaal.

Een woordvoerder van de Tilburgse politie zegt dat er beslist geen sprake was van ‘homootje pesten’. ‘Er waren klachten van vrachtwagenchauffeurs over onzedelijke handelingen. Ook zijn er hekken rond omliggende bospercelen vernield. We wilden de overlast terugdringen en onszelf informeren over wat er allemaal gebeurt op en naast de parkeerplaatsen Lage Aard en Leikant.’

Ook zou de actie homo’s hebben behoed voor gevaar. ‘Er is, naast een man wiens geslachtsdeel duidelijk zichtbaar was, iemand aangehouden die op een crossbrommer op weg was naar het bos, en weinig goeds in de zin had. De man dacht waarschijnlijk dat de agenten in burger homo’s waren, en reed op ze in’, aldus de politiewoordvoerder.

De actie is volgens hem mede ingegeven door het naderende toeristenseizoen. ‘Veel vakantiegangers houden een tussenstop op die parkeerplaatsen. Als het diep in de struiken gebeurt, is er niets aan de hand. Maar ontblote geslachtsdelen langs de openbare weg kunnen we niet tolereren.’

De parkeerplaats Leikant is een populaire overnachtingsplaats voor chauffeurs. Het parkeerterrein geldt in het transportwezen als veilig, juist omdat het veelvuldig en ook ’s nachts door cruisende homoseksuelen wordt bezocht. Hun aanwezigheid verkleint de kans op overvallen op slapende chauffeurs en diefstallen van lading.

Volgens de politie waren de op de parkeerplaats aanwezige vrachtwagenchauffeurs te spreken over de actie. ‘Enkele vrachtwagenchauffeurs die op de parkeerplaats stonden, spraken hun waardering uit over de politiecontrole. Zij vertelden dat op de parkeerplaats aan de overzijde van de rijksweg veel bedrijvigheid was met soortgelijke randverschijnselen’, aldus de zegsman.

Toevallig komt het presidium van de Tilburgse gemeenteraad maandag bij elkaar en aansluitend is er veiligheidsoverleg met de burgemeester en met het hoofd van de politie Midden-Brabant. Hier zal Veerle het aan de orde stellen. Verder – het moet zo zijn – is er vanmiddag een politiek café van de Tilburgse SP waar ik al uitgenodigd was om over toenemende intolerantie jegens homoseksuelen te spreken. Dit zal ik zeker ook inbrengen in de discussie. Verslag volgt vanavond.

Hier nog de snelkoppeling naar het bericht op gk.nl. En hier: het bericht op babantsdagblad.nl.

This Post Has One Comment

  1. Ik vind dit heel eng.

    En notificaties aan het thuisfront …Waar slaat dat op ? Ik vind dat grove schending van mensen hun privacy.Wie weet wat dat nog voor gevolgen heeft.Kan een advocaat daar niks mee ?

Comments are closed.