Hiv nog groot taboe in Brabant

Hiv nog groot taboe in Brabant

Dat hiv in het homowereldje gevoelig ligt bleek ook maar weer eens. In Rotterdam kende ik best veel homomannen die ‘het’ ook hadden. Hier in Noordoost Brabant kan ik ze op twee vingers tellen.

Daarvan weet ik het van één iemand via via (en hij weet niet dat ik het weet), en de ander is er open over. Ik raakte in Rotterdam aan de praat met een oude bekende en die vertelde dat hij er nog steeds uiterst voorzichtig mee om ging. Hij had er reden toe, want onlangs had een medehomo rondgebazuind dat men voor hem op moest passen omdat hij seropositief was.

Hiv-chantage

En in Gay News stond deze maand een column met de titel ‘Hiv-chantage’. Ik kan het op internet helaas niet vinden. Maar goed, dit zijn de uitwassen die het gevolg zijn van het taboe op hiv en daarmee gepaard gaande geslotenheid over de eigen hiv-status. Hoe doorbreken we deze vicieuze cirkel?

Ondertussen heeft de jongste generatie homo’s geen benul meer van de risico’s. Ze horen immers nooit van iemand anders dat-ie het heeft, en in de media horen ze alleen maar dat het allemaal meevalt met de medicijnen van tegenwoordig. Ze hebben ook niet meer meegemaakt dat iedereen eraan stierf. Ik weet dat nog maar al te goed. Toen ik uit de kast kwam was het dood en verderf in homoland. Ik schrik nog elke keer (en het gebeurt elk jaar wel een paar keer) als ik van oude bekenden hoor dat deze of gene het loodje heeft gelegd a.g.v. hiv.

Hoezo alleen maar chronisch?

Meer homo’s positief getest

En je ziet het aantal homojongeren dat positief getest is (met hiv dus) toenemen en onlangs hoorde ik op de Algemene Ledenvergadering van het COC dat het aantal aanvragen voor een buddy door homomannen met hiv het afgelopen jaar explosief is gestegen. Tijd voor actie dus. En voor de seropositieve homo’s nog maar een keer uit de kast kruipen. De hiv-kast in dit geval. Het is het enige wat helpt vrees ik. En dat dat niet gemakkelijk is weet ik. Maar leven met een geheim is ook niet alles.

Zie ook: Hiv: tweede keer uit de kast

Geef een reactie