hiv- & homonieuws


Goed nieuws voor mensen met hiv, de inreisbeperkingen worden voor een aantal landen mogelijk opgeheven. Slecht nieuws uit Oost-Europa, in Boedapest is afgelopen weekeinde de Roze Zaterdag aangevallen.

De G8-top, bijeen in Japan, gaat waarschijnlijk een besluit nemen over de inreisbeperkingen voor mensen met hiv. Nieuwe medische inzichten (die wij hier al sinds de uitbraak hebben) maken dat een inreisverbod overbodig is geworden:

Naar schatting beperken circa zeventig landen op een of andere manier de toegang voor mensen met het virus dat de ziekte aids veroorzaakt. Strenge visaregels hebben onder meer de G8-leden Rusland en de Verenigde Staten. De Verenigde Naties noemen de reisbeperkingen discriminatie en willen er vanaf. Ook zou er geen goede medische grond voor zijn.

Nog meer beloftevol nieuws op hivnet.org, de webstek van de Hiv Vereniging Nederland: Beloftevolle vondst in aidsonderzoek:

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd muizen, ingeënt met menselijke bloedcellen, resistent te maken tegen het hiv-virus. Het aidsvirus valt in mensen een specifieke soort witte bloedlichaampjes aan, de zogenaamde CD4+T-cellen die ons immuunsysteem controleren.

Lees verder op hivnet.org, klik hier.

Hongaarse Roze Zaterdag aangevallen:

Rechtse extremisten hebben zaterdag in de Hongaarse hoofdstad Boedapest de jaarlijkse homoparade aangevallen. De politie zette een waterkanon en traangas in om de betogers te beschermen. De naar schatting 450 deelnemers aan de ‘Waardigheidsmars’ werden bekogeld met eieren, flessen en stenen.

Lees verder op volkskrant.nl, klik hier. De foto’s zijn van ons bezoek aan Boedapest, begin dit jaar. Toen niks gemerkt van homovijandigheid, maar we liepen dan ook niet hand-in-hand door de stad. Van andere homomannen heb ik wel weer negatieve verhalen gehoord.

This Post Has One Comment

  1. Hoi Ron,

    Overal in Oost-Europa is sprake van xeno- en homofoob gedrag. Ik ken het niet anders eerlijk gezegd. Treurig maar waar. ´Onze´ Sophie in ´t Veld is al eens aangevallen tijdens een demonstratie zoals je weet.
    Groetjes,

    Marusjka

Geef een reactie