“Het is geel en het staat in de wei”, grapte Onn Hoes bij de laatste commissievergadering Ruimte & Milieu. Dit na een opmerking van statenlid Hermen Vreugdenhil (ChristenUnie/SGP) over het Sint Jacobskruiskruid, de voor vee dodelijke plant. Hierdoor ontstond verwarring, want dit is een laatbloeier.

Of er nog actie werd ondernomen, want “Brabant kleurt weer geel”, aldus Hermen Vreugdenhil. Maar al het geel wat je nu in de wei en de bermen  ziet, is voornamelijk koolzaad, een vroege bloeier. Vandaar het grapje van Onno Hoes. Er wordt wel degelijk serieus naar het Sint Jacobdkruiskruid gekeken, eerder organiseerde de provincie al een symposium. Maar dit was dus koolzaad.

Gisteren vertrokken we naar Stockholm. Onderweg inderdaad veel koolzaad tegengekomen. Bij ons voornamelijk in de berm, als ‘wilde’ plant. Maar in Duitsland zie je hele velden vol staan. Vermoedelijk ingezaaid om biodiesel van te maken. Op de foto die vanuit het vliegtuig is genomen, kun je de gele velden goed zien. Op al die velden kan geen voedsel worden verbouwd. Dat is de belangrijkste kritiek op dit moment op de groeiende arealen gewassen ten behoeve van autobrandstof.

Geef een reactie