Dolle Dinsdag: inhoud & feest

Gepubliceerd op 4 reacties 4 minuten leestijd 99 x bekeken


Gisteren naar de 9e editie van de Osse Dolle Dinsdag geweest om een dag hard te werken voor het COC. De organisatie heeft goed geluisterd naar opmerkingen over de inhoud. Die was er nu wel, kort en krachtig. En daarna feest.

Zie hier het Dtv-journaal dat opent met Dolle Dinsdag (ik loop ook een enkel keer in beeld). 

Vorig jaar heb ik op verzoek van de organisatie de SP betrokken bij het evenement. Om te beginnen door enkele gemeenteraadsleden aan tafel te brengen met Cor Strik, dé man achter Dolle Dinsdag (klik hier voor verslag). Ook was er achteraf wat kritiek te horen dat er meer gwerkt moest worden aan de inhoud, als men ook echt maatschappelijke betrokkenheid wilde tonen.

Daar is goed naar geluisterd. Door de deelname van het COC vorig jaar, zat die organisatie nu in het voorbereidend comité (samen met de gemeente Oss en het Centrum Management). Dat is een goede zet geweest. Kijk, op zo’n roze kermisfeest moet je ook weer niet té lang stilstaan bij maatschappelijke problemen, maar wel goed.

Ik dacht even, wat doet een dominee nu op een podium bij een roze festival in een overwegend katholieke stad. Maar ds. Van Drie (boven links op de foto) toonde zich een gedreven man, die overigens al heel vroeg een rol heeft gespeeld in de Osse homo-emancipatie. Opmerkelijke uitspraken over de kritiek op extravagantie tijdens de Amsterdam Gay Pride: “Wat is er mis met een beetje extravagantie? Het is een uiting die voortkomt uit onderdrukking. Het is eigenlijk de schuld van het gedrag van hetero’s dat homo’s zich extravagant gedragen.”

Verder pleitte de dominee voor het betrekken van de Turkse (moslim-)gemeenschap bij Dolle Dinsdag. Ik ken nog een heel recalcitrante oerconservatieve Osse pastoor (Cor Mennen) aan wie je zoiets ook niet hoeft te vragen. Wat mij betreft betrek je gewoon de Turkse gemenschap erbij en verder iedereen (geloof of niet) die wil participeren.

Vice-voorzitter van COC Noordoost Brabant, Bellinda van den Helm, deed een vurige oproep om de enquete in te vullen (‘Uit de kast – uit de klas’ over discriminatie in het onderwijs, klik en teken hier!). Als homodocent is ze ervaringsdeskundige, gelukkig wel gesteund door directie en collega’s. Maar dat dit niet vanzelfsprekend is bewees de school met de bijbel wel die onlangs een homo (die zich niet meer wilde beperken tot het zijn, maar het ook wilde doen – foei) ontsloeg.

Een ingezonden brief in de Metro onderstreepte nog eens het belang van aandacht voor het onderwijs:

“…Ik ben van mening dat er gewoon geen homolessen moeten worden gegeven op openbare scholen. Dan moeten er maar homoscholen komen waar ze die praktijken uitvoeren. Mijn kind krijgt gewoon geen homoles! Punt uit!!…”

Ik laat de aandacht voor Adam & Eva en schrijvers’ betoog over zijn o-zo mannelijke naam even buiten beschouwing. Vermoedelijk heeft de man het idee dat alle kleuters aanschouwelijk onderwijs krijgen over homoseks. Daar zou ik ook boos van worden. Maar gezien zijn fanatisme schuilt er meer achter dan onwetendheid alleen. (hier is zijn brief te lezen, even doorbladeren en zoeken).

Henk Krol van GK Magazine leidde het paneldebatje en vroeg als laatste ook wethouder van emancipatie Chris Ermers (SP) naar het belang van Dolle Dinsdag. Chris Ermers hield een mooi betoog voor de aandacht die bepaalde groepen nog steeds nodig hebben omdat ze gediscrimineerd worden. Niet alleen homo’s en lesbiënnes, maar ook moslims en vrouwen hebben hier nog altijd mee te maken.

Ermers kondigde aan dat de gemeente haar homo-emancipatiebeleid ging herijken. Historische noot: als COC-voorzitter in het Osse heb ik samen met medebestuurslid indertijd een homonota geschreven waarop de gemeenteraad indertijd vrijwel unaniem een beleidsnota van het College van B&W aannam (toen nog door het CDA gedomineerd, de SP zat in de oppositie).

Herijken betekent overigens niet dat homobeleid overbodig is benadrukte de wethouder. Ik heb hem na afloop gewezen op het themanummer van Spanning over emancipatie en hem onze diensten als roze SP-ers aangeboden.

Krol bedankte tot slot het Osse College voor de inzet om de kermis betaalbaar te houden, iets wat in Tilburg niet het geval was. Altijd leuk: een VVD-er die SP-beleid prijst. Wie weet lukt het de Tilburgse SP nu ze in het College zit om ook dáár de prijzen omlaag te krijgen.

Organisator Cor Strik stipte nog even fijntjes aan dat de Eikenboomgaard in Oss inmiddels een oase van tolerantie is, maar daarbuiten is het nog vaak niet pluis. Dat dat soms letterlijk en ook op een dag als deze gebeurt kun je in het verslag van vorig jaar lezen (lees vooral de eerste reactie). Aandacht hioervoor is dus geen overbodige luxe.

Maar na al deze zware kost was het toch vooral feesten geblazen. behalve voor ons COC-ers dan. We hebben een lange werkdag doorgemaakt. Het was zeker de moeite waard. Honderden en honderden ballonnen met kaartjes eraan: 

Meestal tot genoegen van de ontvangende kinderen. De boodschap leidde bij menig ouder tot een glimlach op het gelaat. Foto’ s van de actie volgen nog, ik was zelf te druk met opblazen, kaartjes rijgen en uitdelen. Ben nog gebroken – iets te enthousiast geweest vrees ik.  

De COC-ballonnen waren populair: ze hingen zelfs in de zweefmolen die van zichzelf al regenboogkleuren had en getooid was met o.a. roze driehoekjes. Onbedoeld toepasselijk. De binnenstad was ook rozer gekleurd dan voorgaande jaren. de conclusie is dat Dolle Dinsdag inmiddels haar bestaansrecht wel bewezen heeft.

Laatste opmerking: tijdens het maken van foto’s hoorde ik behoorlijk wat negatieve opmerkingen van passanten. Zich veilig buiten gehoorsafstand wanend durfde men blijkbaar eerlijk te zijn. Doorgaan hiermee dus, het blijft nodig en een feestje is nooit weg natuurlijk.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Commentaires
 • Helm de Laat
  19 augustus 2009

  Hallo zeg

  wat een leuk initiatief en ook een leuk verslag. Ga het meteen even doorsturen aan de Roze Woensdag Hyves!!!

 • Walter
  20 augustus 2009

  Hoi Ron,

  Leuk én goed verslag van afgelopen Dinsdag!
  Zelf weinig van debat meegekregen die middag, was te druk bezig met ballonnen, ballonnen en nog eens ballonnen… 🙂

  Wellicht dit verslag ook te gebruiken voor de BoschRoze?

  Nogmaals dank voor je inzet!

  Groet, Walter

 • Bellinda
  20 augustus 2009

  Hoi Ron,

  Pff…zie mezelf wel ineens van heel dichtbij. Leuk verslag!
  Het was inderdaad vermoeiend, maar wel HEEL leuk.
  groetjes,
  Bellinda

 • Marieke
  20 augustus 2009

  hallo!

  ik was bij het debat dit jaar en echt, respect voor jullie allemaal!

  @ bellinda, waarschijnlijk heb je geen flauw idee meer wie ik ben, maar wil even zeggen dat ik ontzettend veel respect voor je heb, dat je je ook zo hard maakt voor homodocenten en dat je zo op komt voor homoseksuelen 😉

  groetjes,
  Marieke