Deurne, de andere kant


Vandaag samen met Hans Verbakel (SP-gemeenteraadslid in Helmond) naar Weijer Aanhangwagenfabriek in Deurne geweest, op uitnodiging van het bedrijf. Om hun versie van het verhaal over de overlast te horen.

De spanning was in het begin om te snijden. De heer Van de Weijer had een jurist van de Koninklijke Metaalunie uitgenodigd om aanwezig te zijn. Zeker bij aanvang van het gesprek kreeg ik de indruk dat ik het onderwerp van ondervraging was, terwijl ik toch was uitgenodigd voor de koffie én een goed gesprek.

De dossierordners stonden al klaar. Om de spanning wat te breken vroeg ik nog of ik die naar mijn hoofd zou krijgen en na mijn positie wat duidelijker gemaakt te hebben (ik kwam om te luisteren en uit te leggen hoe wij werken), ging het wat beter. Maar het zat de eigenaar heel hoog, zo veel was wel duidelijk.

Om kort te gaan, ik heb vandaag een diametraal tegenovergestelde versie gehoord dan het verhaal van de buren van het bedrijf. Iets wat het lastig maakt voor mij om te oordelen. Daarom ben ik blij dat we de vragen gesteld hebben, zoals we dat hebben gedaan. Nu kan de provincie bekijken of alles wel correct is verlopen en de conclusies trekken.

Ik ben geen rechter en heb die pretentie ook niet. Ik heb duidelijk aangegeven niet alle dossiers in te willen duiken. Nóch die van de buren, nóch die van het bedrijf. Ten eerste heb ik daar te weinig specialistische kennis voor in huis en ten tweede, ik ben geen scheidsrechter.

Om één voorbeeld te noemen: er zijn twee bodemonderzoeken gedaan. Firma Weijer beweert dat het een oude vervuiling is – keurig gemeld bij de provincie – en niet zo ernstig. De buren hebben een ander verhaal. Die kondigden al weer vervolgstappen aan om de verontreiniging verder te onderzoeken.

800

Het is een echt hoofdpijndossier geworden, ook voor mij. Er zijn van die kwesties waarvan je wenst dat je al het oude zeer en de stapels dossiers weg mag mikken en onder leiding van een bemiddelaar alle partijen tot bezinnig en bij elkaar brengt. Maar dat is waarschijnlijk weer een naïeve gedachte van mij. Met een zwaar hoofd ben ik teruggereden naar huis.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Geef een reactie