Coalitie-gesprekken Den Bosch 1994 – een inkijkje
194, installatie gemeenterd 's-Hertogenbosch

In 1994 deed ik één ronde mee aan de coalitie-onderhandelingen voor een nieuw College van Burgemeester en Wethouders na de gemeenteraadsverkiezingen. Gelukkig had ik de stencils van de SP nog.

Hieronder de tekst zoals die in het inlegvel van de SP verscheen over de coalitie-onderhandelingen.

De college-onderhandelingen

In de krant heeft u kunnen lezen dat de SP het coalitie-overleg verlaten heeft. Wat nu precies onze inbreng bij deze besprekingen was heeft u echter niet kunnen lezen. We hadden namelijk het vermoeden dat de huidige coalitie verder wilde ‘regeren’ maar dan aangevuld met de VVD omdat ze anders geen meerderheid zou hebben in de gemeenteraad.

Maar een meerderheid van de stemmers koos duidelijk voor een ander beleid. Nog voor het coalitiegesprek begon toonden de huidige bestuurders van Den Bosch hoe weinig respect men heeft voor de kiezers.

Claessen (D66) weigerde al op voorhand om met de grote winnaar (Louis Neefs van Bosch’ Belang)) in een College te gaan zitten. Dona (PvdA) deelde in het Brabants Dagblad mee dat Neefs van Bosch’ Belang best wel ‘wethoudertje mocht spelen’.

1994: Ron van Zeeland

Het nieuwe college begon zich langzaam af te tekenen.Voor de SP was dit één van de redenen om de onderhandelingen in het openbaar plaats te laten vinden.De kiezer heeft zijn keuze duidelijk gemaakt en het nieuwe college moet een afspiegeling hiervan zijn.

Het CDA nodigde als grootste partij de overige partijen (behalve de Centrum Democraten) uit voor een eerste overleg. Na wat formaliteiten kwam het onderwerp openbaarheid aan de orde.

Coalitie-onderhandelingen openbaar?

Wat meteen opviel was dat de huidige coalitie plus de VVD tegen onderhandelen in het openbaar waren. De overige partijen waren voor.

De SP heeft toen het vermoeden uitgesproken dat de huidige coalitie de uitslag van de verkiezingen aan haar laars ging lappen. En door deze beslotenheid de burgers nog verder van zich af zullen drijven. Er werd gestemd over de openbaarheid. De uitslag stond eigenlijk al vast: de gesprekken zouden in beslotenheid verder gaan.

CDA-fractievoorzitter Van der Krabben schorstte de vergadering met de indrukwekkende woorden:

U weet wel waarom.

En trok zich vervolgens terug met de PvdA, D66 en de VVD. Jawel, terug voor beraad.

Vervolgens kwam hij nog even terug om de voorstanders van openbaarheid nog eens (heel vaag) te vragen of we nu toch wel begrepen wat ons te doen stond. Het was dus de bedoeling dat we zouden opkrassen omdat de de bespreking vanaf dat moment niet meer openbaar was…

GroenLinks stapte vier jaar geleden nog principieel op, maar bleef nu zitten. Bosch’Belang voelde zich geschoffeerd, maar bleef toch maar zitten. Voor de SP was het zo klaar als een klontje: de nieuwe colaitie zal bestaan uit CDA, PvdA, D66 en de VVD.

De beoogde coalitiepartijen moeten er nu nog voor zorgen dat ze op een ‘fatsoenlijke’ manier van Bosch’ Belang en GroenLinksaf zien te komen. En klaar is Kees.

En de Bosschenaren zullen het wel weer niet zo goed snappen. Nou, wij dus ook niet.

Gemeenteraadsverkiezingen 1994

Zie ook de lange verkiezingsuitzending van de NOS uit 1994, waar de grote Bossche winnaar Louis Neefs van Bosch’ Belang aanschoof bij Maartje van Weegen. Ook interessant is het debat waarbij de eerste contouren van Paars I zichtbaar worden. Klik hier voor de video op nos.nl.

Geef een reactie