Cambodja tussen hoop en wanhoop

Cambodja tussen hoop en wanhoop

Cambodja verschoof de heropening voor toeristen met ’n jaar. Ondertussen gaan textielarbeiders gebukt onder nog een crisis. Meer + ook goed nieuws ->

Terwijl de Delta-variant van COVID ook Cambodja in zijn greep heeft – ondanks de voortvarende vaccinatiecampagne, wordt er nu wel nagedacht over hoe het land economisch op te starten zodra het kan. Toeristen moeten nog even geduld oefenen.

Untenu in coronatijd

Cambodja Untenu

Untenu kwam dit weekeinde bij elkaar in het Park om na te denken over hoe we verder moeten. De hulp is hard nodig want de armste mensen zijn het hardst geraakt. Maar het geld vergaren gaat tergend langzaam.

Het idee is om rond Wereld Aids Dag een benefietdiner of zelfs -dag reorganiseren en die jaarlijks terug te laten komen. We moeten iets ondernemen nu festivals weer zijn afgelast en fondsen het ook laten afweten.

We willen onze mensen iN Cambodja niet in de steek laten in deze – zeker voor hen – zware tijden.

Fabrieksarbeiders Cambodja in de knel

arbeiders Cambodja textiel

De kledingindustrie in Cambodja en Vietnam is hard geraakt door de coronapandemie. Honderden fabrieken sloten de afgelopen anderhalf jaar de deuren. Lees verder op de website van Trouw.

COVID: goed en slecht nieuws

Dagelijks zie ik de cijfers voorbijkomen. De vaccinatie-cijfers zijn indrukwekkend te noemen. Cambodja voert inmiddels de goede ranglijsten aan. Desondanks grijpt ook het de Delta-variant om zich heen in Cambodja, dagelijks zie ik hoge besmettingscijfers voorbijkomen.

Maar na de dubieuze beslissing om partij, leger en politie als eerste te vaccineren (zie ‘Prikken in een dictatuur‘) , gaat het nu snel:

VN noemt Cambodja een van de regionale leiders bij het geven van vaccinaties

Bron: Phnom Penh Post. 4 augustus.

Cambodja doet het vele malen beter dan buurland Thailand, waar de coronacrisis tot meer en meer sociale en politieke onrust leidt. Ondertussen zitten nog steeds veel Cambodjaanse migrantenarbeiders vast aan de verkeerde kant van de grens. Een bron van zorg, want zij komen van een hoog risicogebied.

Onder arbeidsmigranten ook sekswerkers:

De grootste uitbraak – wat bekend is geworden als het ‘incident van 20 februari’ – lijkt te zijn veroorzaakt door het grensoverschrijdend transport van sekswerkers voor vermogende klanten.

Bron: Al-Jazeera, 5 augustus.

Ondertussen begint Cambodja ook al met het vaccineren van tieners, zie hier het bericht op France 24.

Wanneer staat Cambodja toeristen toe?

Kandal Cambodja
Stupa’s in Kandal, Cambodja.

De grote vraag is wanneer Cambodja weer toeristen gaat verwelkomen. Was aanvankelijk het idee dat eind 2021 haalbaar zou zijn, de overheid mikt nu op eind 2022. Dat is nog heel ver weg. En toeristen zijn hard nodig. De eerste helft van dit jaar daalde het aantal buitenlandse toeristen met 91%.

Niet lang na deze aankondiging las ik dat gevaccineerde toeristen wellicht al eerder welkom zijn, lees het in Cambojanews.

‘Ik zag dingen anders dan mannen’

Tot slot nog een interessant verhaal van The South East Asia Globe van Elizabeth Becker die als één van de weinige vrouwen de oorlog in Cambodja versloeg. En dat dat niet vanzelfsprekend was, laat onderstaand citaat zien:

You were very aware that the men looked at you as a possible woman that they wanted to bed before they looked at you as a serious reporter.

Het hele verhaal kan je lezen op de website van South East Asia Globe, maar je moet je eerst registreren. Klik hier voor de link.

Vervolging vakbondsleider en milieuactivisten

Chea Vichea Memorial

Gedenkteken voor de vermoorde vakbondsleider Chea Vichea.

Helaas gaat de onderdrukking van dissidente geluiden wél gewoon door tijdens de pandemie.

Zo is onlangs een vakbondsleider opgepakt en tot twee jaar cel veroordeeld omdat hij ongepaste opmerkingen had gemaakt over deVietnamese invloed in Cambodja, een zeer beladen thema in Cambodja. Lees het in The Diplomat.

Ook veel aandacht recent voor de arrestatie en vervolging van milieuactivisten. Een aantal zit al vast sinds vorig jaar en de rechtszaak sleept zich voort, er is telkens sprake van uitstel. En nu zijn er weer nieuwe aanklachten bijgekomen las ik op de website van de International Federation for Human Rights.

Goed nieuws!

En ik eindig met goed nieuws, anders wordt het wel erg treurig:

Inwoners van Phnom Penh melden schonere straten onder nieuwe vuilnisophaalbedrijven

Bron: Cambojanews, 17 augustus.

Het succesverhaal van het drinkwater van Phnom Penh

Bron: CWR, 27 juli.

This Post Has 2 Comments

  1. Wat bijzonder dat Cambodja zo voortvarend vaccineert. Prikken ze Sinovac? Maar waarom dan het land nog ruim een jaar dichthouden voor toeristen? Ik hoop dat gevaccineerde toeristen eerder het land in mogen. Dat zou de arme Cambodjanen ook weer enig perspectief bieden.

    1. Voornamelijk SinoVac en SinoPharm, maar er komen ook ladingen binnen van Janssen, AstraZeneca en Pfizer lees ik. Maar de bulk voor het volk zijn de Chinese vaccins heb ik het idee. (zie ook de link naar het begin van de vaccinatiecampagne -> Prikken in een dictatuur.

Geef een reactie