Nieuws uit Cambodja, nu de ‘verkiezingen’ weer naderen en de dictator wat hapert. Ook nieuws van AidsCare: kunnen we verder of niet?
Cambodja was de afgelopen week in het nieuws: ten eerste de veroordeling van de oppositieleider – niet geheel toevallig een paar maanden voor de parlementsverkiezingen. De opvolging van Hun Sen door zijn zoon verloopt ook niet vlotjes. En er is nieuws over de voedselzekerheid van de armste Cambodjanen. Maar ik begin met AidsCare.
AidsCare: kunnen we door of niet?

Na de hoopvolle start van AidsCare op Wereld Aids Dag sloeg het noodlot voor de verandering in Nederland toe: een bestuurslid werd ziek. Het is allereerst een persoonlijk drama voor hem. Aangezien hij voor AidsCare erg belangrijk werk verricht voelen we dit direct. Zeker omdat de zoektocht naar een penningmeester tot op heden ook niet succesvol was. Zelf heb ik altijd gezegd de grens te trekken bij financiële zaken. Ik wil veel doen, maar ik ken mijn beperkingen. Bovendien: het werk en de verantwoordelijkheden moeten gespreid worden over meer personen.
Op 1 april komen we bij elkaar om te bespreken of en (indien ja) hoe AidsCare verder kan. Zonder penningmeester lukte tot op heden, omdat de secretaris de bescheiden boekhouding bijhield. Ondertussen gaan we door met het toekennen van noodhulp in Cambodja, dit jaar al weer 9 x. Maar we moeten ons helaas opnieuw bezinnen op de toekomst. Meedenken mag, stuur me een bericht – ook als je toevallig een goede penningmeester of fondsenwerver bent (of kent).
Europees Parlement debatteerde over Cambodja
In het Europees Parlement werd gesproken over Cambodja en EBA (Everything But Arms). En er werd een resolutie aangenomen over de uitspraak in de zaak Hem Sokha, zie ook verderop.
Cambodja: erfopvolging voor dictator
Premier-dictator Hun Sen is inmiddels de langstzittende dictator ter wereld. Zijn clan heeft zich in al die jaren zo verrijkt, dat het vergaarde kapitaal wel veilig gesteld moet worden. En daar hebben dictators doorgaans maar één manier voor: benoem een kind tot opvolger. De operatie ‘opvolging’ leek aardig te verlopen, maar inmiddels is er gemor binnen de heersende partij. Want de Hun-clan is niet de enige zichzelfverrijkende familie. En China zou niet direct te porren zijn voor de machtsoverdracht aan zoon Hun Manet. Lees het hier.
Hun’s plaat is grijsgedraaid
Dictators worden ouder, maar nooit grijs. Want men het jong en vitaal over blijven komen. Wat wel grijs wordt is de plaat die Hun Sen telkens afdraait: zonder mij geen vrede.
The Cambodian leader looks out and sees traitors and color revolutionists everywhere.
Kortom: de paranoia slaat weeral toe. Het artikel uit AsiaTimes lees je hier.
27 jaar huisarrest voor oppositieleider

Door de corona-maatregelen lag de rechtszaak tegen oppositieleider een tijd lang stil, maar inmiddels is er uitspraak gedaan: Hem Sokha is veroordeeld tot 27 jaar huisarrest wegens hoogverraad. Je kan het op NOS.nl lezen, hier.
Ik zie dat ik het dossier ‘Cambodja politiek‘ weer eens moet bijwerken, zolang ik in Cambodja kom, is er gedoe rond verkiezingen. En (zie ook bovenstaande foto) stond ik soms tussen de demonstranten nadat weer eens gesjoemeld was met de verkiezingsuitslag.
Matige tot ernstige voedselonzekerheid voor 50 procent van de Cambodjanen

De oorlog in Oekraïne, de corona-crisis en de klimaatcrisis hebben gevolgen voor de voedselzekerheid van menig wereldburger. Ook in Nederland. Maar inwoners van de armste landen zijn meestal zwaarder de klos. Wat dat betreft doet Cambodja het ene beetje beter dan vergelijkbare landen. Maar nog altijd ervaart 50 procent van de Cambodjanen ervaart matige of ernstige voedselonzekerheid. Lees verder op Cambodianess.
AidsCareCambodjaHun Senverkiezingen
Reageren?