Een jaar of vijf geleden besloot ik echt te stoppen met het eten van dieren. Omdat ik ook minder melkproducten gebruik ben ik dagelijks een pilletje vitamine B12 gaan slikken. Maar hoeveel heb je nu nodig? De antwoorden in de winkel waren soms hilarisch. (bijgewerkt 23 augustus, 21.00 uur)
Van biologisch naar vegetarisch
Hoe werd ik vegetariër? In simpele stappen en dankzij de goeie vleesvervangers van de vegetarische Slager. We aten al scharrelvlees. Daarna biologisch vlees. En toen steeds minder. Allemaal niet met het doel om vegetariër te worden. En toen kwam die Haagse ‘slager’ die hele goed imitatievlees maakte van peulvruchten. Toen was het niet zo moeilijk meer. Als het nepvlees zo goed smaakt, dan hoef ik het echte niet meer. Onder het motto ‘Inconsequent goed is beter dan consequent fout’, at ik nog wel een paar keer een haring. Zowat het enige waarbij de geur al voldoende is om – zelfs nu ik eraan denk – het water te laten stromen in mijn mond.
Vegetariër worden had voor mij meerdere aspecten. Om te beginnen gezondheid. Maar dierenleed en milieu speelden ook een grote rol. Gaandeweg ga je natuurlijk ook meer nadenken over zuivelproducten en eieren. Geen melk zonder dat een koe zwanger wordt. En wat gebeurt er met die kalfjes? Hetzelfde geldt voor eieren: die leghennen gaan een keer de soep in. En wat gebeurt er met de haantjes. Melk drink ik alleen nog als er ergens geen alternatief verkrijgbaar is voor in de cappuccino. Eieren alleen nog biologisch-dynamisch, het minst intensief en het meest diervriendelijk.
Ik vlieg wat af naar Azië, hopelijk compenseert dat het vleesloze dieet enigszins.
Vitamine B12
Terug naar B12. Die vitamine heeft een mens nodig en deze komt voor in dierlijke producten als vlees, zuivel en eieren. Omdat ik alleen regelmatig eieren eet, kan je dan een tekort opbouwen. En dus slik ik sinds een jaar of wat braaf elke dag een pilletje vitamine B12. Zonder op de dosering te hebben gelet of me te hebben ingelezen. Eergisteren nam ik de laatste en dus moest ik een nieuw doosje en besloot me wat meer te verdiepen. Wat zegt het Voedingscentrum?
In het geval van vitamine B12 neem je dus niet meer dan 2,8 microgram per dag via een supplement.
Veganisten
Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten. Veganisten wordt daarom aangeraden een vitamine B12-supplement te slikken of producten te gebruiken met toegevoegd vitamine B12. (bron)
Helder. Ook de Vegetariërsbond houdt dit advies aan, zij het met de kanttekening dat de voorgeschreven dosering aan de hoge kant is:
Als je óf geen zuivel óf geen eieren gebruikt, kan het noodzakelijk zijn een supplement te slikken. Veganisten moeten dit zeker doen. (bron)
Ik had het advies van het Voedingscentrum vaag in mijn achterhoofd toen ik een medewerker van een voordeeldrogist vroeg naar de dosering voor vegetariërs. Bij de eerste vestiging wisten ze niet veel te vertellen, behalve dat je als vegetariër beter de hoge dosering (1000 microgram) kon nemen. Je moest een hogere dosering nemen, omdat niet alles werd opgenomen. Duidelijk geval van de klok wel horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt.
Bij een ander filiaal van diezelfde keten werd de hulp ingeroepen van de deskundige verkoopster. Nou ja, deskundig… “Het helpt tegen vermoeidheid”. Een ander erbij gehaald: “Ik heb er gisteren met onze drogist over gesproken en die was er zeker van dat vegetariërs 1000 microgram per dag moeten en niet de lage dosering. Ik zweer dus bij 1000”. Toen ik haar confronteerde met het advies van het Voedingscentrum bleef ze haar opperhoofd-drogist trouw.
Bij de laatste winkel waren ze in de aanbieding, zij het nog altijd tegen een prijs die ruim twee keer hoger lag dan bij de grote keten. Wat ik daar hoorde was de knaller van de week:
Ik zou de 1000 microgram nemen, die zijn nu in de aanbieding, maakt nu toch niet uit.
Dat je daarmee 357 x de dagelijkse norm inneemt is alleen maar interessant voor hun omzet.
Conclusie
Ik besloot verder veldonderzoek te staken. Winkeliers zijn óf niet op de hoogte, óf je wordt bewust om de kruidentuin geleid vanwege de omzet.
Gezien mijn eierinname en incidentele cappuccino met koemelk houd ik het op 1 x lage dosering per twee dagen. Ook aan sommige vleesvervangers wordt B12 toegevoegd. Als ik er faliekant naast zit, dan reken ik op uw reacties. Waarvoor bij voorbaat mijn hartelijke dank 😉
Nabrander:
What every vegan should know
Nadat ik dit verhaaltje had gedeeld op Facebook ontstond er een discussie over de dagelijks benodigde hoeveelheid. Endaar zijn niet alle websites eensluidend over. Zo staat er te lezen op de pagina van de Nederlandse vereniging voor Veganisme:
Voor volwassenen en jongeren vanaf 14 jaar geldt: dagelijks 250 microgram óf 1 tot 2 keer per week 1000 microgram.
Helaas wel zonder uit te leggen waarom de inname hoger moet zijn dan de dagelijkse behoefte. De website vegansociety.com geeft wel een hint:
The less frequently you obtain B12 the more B12 you need to take, as B12 is best absorbed in small amounts.
Lees het hele artikel hier (in het Engels). En uiteraard gelden voor veganisten hogere normen, want de enige bron van vitamine B12 is met B12 verrijkte producten als kant-en-klare vleesvervangers en plantaardige zuivelvervangers.
B12veganveganistischvegetariërvegetarischvitamine
Reageren?