Abraham of Saar

Gepubliceerd op 1 reactie 4 minuten leestijd 715 x bekeken

Afgelopen zondag vierde ik mijn vijftigste verjaardag samen met familie en vrienden in de Cosmo Bar in Rotterdam. Mijn cadeau: een bijdrage aan Stichting Untenu. (bijgewerkt 19.56 u: tussenstand cadeau voor Untenu)

50 jaar

Ik heb lang getwijfeld of ik het wel zou vieren. Ik wilde wel, maar de familie-omstandigheden lieten ongewis of iedereen er wel bij kon zijn. Maar na overleg met betrokkenen waren we het snel eens dat het leven ook gevierd moet worden.

Helaas kon mijn vader er niet bij zijn, maar hij had gezelschap thuis, dus ons mam kon er wel bij zijn en dat was ook fijn. Het werd een beetje beladen toen mijn zus heel subtiel, kort en alleen voor de goede verstaander e.e.a. aanstipte. En anders was het aan mij vast wel te zien, want ik hield het niet droog. Ik kan alleen maar mijn bewondering en mijn onmetelijke liefde voor haar uitspreken. U hoort denk ik meer van haar binnenkort. (en dan meld ik het hier wel).

Na haar sprak ook mijn eerste liefde spontaan tot me, ook dat was hartverwarmend, eerlijk en mooi om te horen.

Abraham of Saartje

Ron van Zeeland

Daarna was het de beurt aan mijn partner in crime: Ton aka Zarah Meander. Maar als Ton had hij zichzelf overtroffen met de volgende tekst (te zingen op de melodie van ‘Griekse Wijn’:

Als eerste kind van Jo en Rieky werd hij Bosschenaar
toen werd het Heesch en Oss, daar maakte hij al heel wat klaar
bij ‘t COC deed hij stoer mee
dat was een feit
Hij werd als homo-strijder erg actief en zeer geducht
maar ook als playback-travestiet Sheilla Bijoux berucht
dol op muziek en op publiek
een geile meid!

refrein:
Ron vijftig jaar!
‘t is gewoon niet te geloven
Ron vijftig jaar
nog geen grijze haar van boven
alleen een paar
hele kleine rimpeltjes, da’s waar
zo hier en daar…
Ron vijftig jaar
‘t is niet zomaar wéér een jaartje
Ron vijftig jaar
ziet hij Abraham of Saartje
wist ik het maar
want het is ook Sheilla ieder jaar
zo hier en daar!

Maar in de Op & Neer-Show hoorden we zijn eigen stem
met eigen teksten in een duo, dat was goed voor hem
in menig pand, door heel het land
‘t succes was groot!
Hij is een mens met veel ideeën en nog meer gevoel
lhbt’s met hiv in Azië geeft hij een smoel
met Untenu, een heel gedoe
hulp in de nood!

(refrein)

Dus is het feest in Rotterdam op Allerheiligen, in de Cosmo-bar!

Cadeau voor Untenu

Als mensen wat wilden geven, dan was mijn wens dat ze een kleine bijdrage zouden geven voor Stichting Untenu. Er stond een ‘doos met gleuf’ klaar, maar ook via de bankrekening en PayPal werd grif gestort. Storten kan nog altijd, klik op de webstek van Untenu voor de mogelijkheden. Deze ochtend was de tussenstand maar liefst € 735,-!

Ik ben erg dankbaar dat mensen ons dit toevertrouwen. Over Untenu snel meer, we zijn momenteel druk bezig om de laatste formaliteiten af te ronden. Binnenkort wordt hopelijk de ANBI-status toegekend. De eerste bestuursvergadering heeft inmiddels plaatsgevonden en we werken hard aan het Werkplan en de Begroting voor 2016. Maar zoals gezegd, hierover later meer.

Cosmo Bar

Cosmo Bar gay

Tevoren was me gevraagd of de Cosmo Bar niet een te gewaagde keuze was. En natuurlijk heb ik ook andere locaties overwogen. Maar als er één plek is waar mijn Rotterdamse wortels liggen (naast het huis van wijlen Cees van Wijk aan de Witte de Withstraat), dan is het de Cosmo wel.

Het artikel hierboven uit R’Uit Magazine schetst wel zo’n beetje hoe de Cosmo was en soms op zaterdagen nog is. De foto’s uit deze advertorial (lelijk woord) geven een aardig beeld van één van ‘s lands oudste homokroegen. Ik had nergens ooit een kroeg gezien met zo’n sfeer. Je kon er Benny Nijman aantreffen in leren pak, maar ook Pim Fortuyn in driedelig pak. Het was en is de meest multiculturele homokroeg van Nederland.

En juist zondag hoorde ik dat Glenn en Jan er mee stoppen volgend jaar. Als het COC dan ook weg is aan de Schiedamsesingel dan is het een keurig – kuch – woonerf geworden. Na de Gay Palace, Shaft en de kroeg naast het COC is er dan geen één gay café meer open. Ik weet het, je houdt het niet tegen. Maar de Cosmo zou net als ‘t Mandje in Amsterdam een museum kunnen zijn. Niet dat ik Jan en Glenn niet begrijp, maar het zou een gemis voor de stad zijn.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie
 • Ton de Coster
  3 november 2015

  Het was een grandioos feest in de Cosmo, Ron! En het was een privé feestje voor mij om een feestlied voor jou te schrijven.
  We kennen elkaar nu bijna 20 jaar (sinds de marathon-tv-uitzending op 11-2-1996 om de lokale zender BLOS te redden) en treden al heel wat jaartjes samen op. Dat heeft mijn leven op een bijzondere manier verrijkt – ik heb zelfs een vrouwelijke versie van mezelf ontdekt!
  En mede dankzij jou heb ik de stad leren kennen, waar mijn vader in 1901 werd geboren.
  Ik zie uit naar de volgende 20 jaren. Proost!