Werkbezoek Basta!

v.l.n.r. Wieke Wijnen, Mia van Boxtel, Farzad Rafii
Wieke Wijnen, Mia van Boxtel en Farzad Rafii

Met collega SP-Statenlid Mia van Boxtel ben ik vandaag op werkbezoek bij Basta! in Den Bosch geweest. Basta! is het meldpunt voor het voorkomen en bestrijden van discriminatie in de regio Brabant Noord. Er komt een nieuwe anti-discriminatiewet aan en de provincies krijgen een Rijksbijdrage voor bestrijding van discriminatie.

Sinds 1 januari heeft Basta! een regionale functie. Ook is Basta! lid van Art.1, de landelijke vereniging van anti-discriminatiebureau’s. Ook voor de provincies is een rol weggelegd in de strijd tegen discriminatie. Dit is niet bepaald ‘mijn portefeuille’ maar heeft wel nadrukkelijk mijn aandacht en interesse. Omdat ik in het verleden al eens contact had met directeur Wieke Wijnen van Basta! ben ik benaderd met de vraag eens te komen praten over wat actuele zaken. Naast financiële zaken en de nieuwe anti-discriminatiewet die eraan komt, hebben we het ook gehad over de bekendheid van Basta! (met name onder homoseksuelen) en hoe Basta! werkt.

Niet de theorie, maar de praktijk staat voorop bij hun aanpak. Men overlegt met lokale overheden, biedt aan via projecten de wettelijke taken van gemeenten op te pakken en men voert gesprekken met organisaties van diverse doelgroepen. Basta! is namelijk een breed meldpunt: alle vormen van discriminatie worden opgenomen en in behandeling genomen.

Ik kan hier niet op details ingaan, dat zou personen kunnen schaden, maar mijn mond viel regelmatig open bij de verhalen over het werk dat Basta! verzet in de wijken. Vaak bewust op de achtergrond opererend, spreekt Basta! met politie en met slachtoffers. De recente rellen in de Hambaken in Den Bosch tonen maar weer eens aan dat niet altijd alles wat in de media verschijnt klakkeloos voor waar moet worden aangenomen. De werkelijkheid ligt veel genuanceerder. ik hoop dat ik daar later nog eens op terug mag komen. Het ligt nu te gevoelig.

links Mia, rechts Farzad

Ter plekke heb ik vier mij bekende zaken van homodiscriminatie en en anti-homogeweld gemeld. Dit brengt meteen een stijging in het aantal meldingen t.o.v. vorig jaar teweeg. Lees hier maar. Dat is meteen één van de punten waar aan gewerkt kan worden: de naamsbekendheid onder bijvoorbeeld holebi’s. Alledaagse discriminatie moet ook geméld worden. Vaak wordt dat schouderhalend afgedaan. Ik zei zelf al vandaag: “Als ik alle opmerkingen en naroepen moet melden krijg je een dik jaarverslag”. Maar men neemt alle meldingen graag op, dus dames en heren: melden die klachten! Discriminatie is echt niet normaal, ook al denk je dat het gewoon bij het homo- of lesbozijn hoort.

Weer veel geleerd vandaag, en we weten elkaar te vinden als het nodig is. Meer over homodiscriminatie vind je hier. Klachten over discriminatie en geweld kunnen ook via de webstek van Basta! ingediend worden, kijk in het menu links onder ‘Klachten’ en klik dan door naar het ‘Klachtenformulier’.

Geef een reactie