Die vraag kun je tegenwoordig ook als man krijgen aan het loket bij de gemeente. Maar ja, sinds mannen met mannen mogen trouwen nemen mannen ook wel eens de naam van hun echtgenoot aan. Maar aan deze ongerechtigheid komt nu een eind!
Je krijgt soms een genante vertoning aan het loket of op een formulier als er naar je meisjesnaam gevraagd wordt. Zelf zou ik daar nog de naam Sheilla Bijoux in kunnen vullen, maar dat zal niet op prijs gesteld worden. Is ook niet de bedoeling.
Om aan deze discriminerende term een eind te maken verzocht een sympathieke ambtenaar de Nederlandse Taalunie om een alternatief woord te bedenken. Dat is niet direct de taak van de Nederlandse Taalunie, maar ze deden het wel: ‘meisjesnaam’ kan vervangen worden door ‘geboortenaam’.
Hoe noem je de familienaam die iemand gebruikte vóór het huwelijk?
En kun je dat woord ook voor de naam van een man gebruiken? Met die vraag trok onlangs een ambtenaar naar de Nederlandse Taalunie. Hij kreeg geregeld formulieren onder ogen waarop iemand de meisjesnaam moest invullen.
Gênant, als er een man voor het loket stond. En of de Taalunie even een nieuw woord kon verzinnen? Dat doet de Taalunie normaal niet. Woorden worden meestal spontaan ‘geboren’ uit de taalgemeenschap en slechts zelden gebeurt het dat iemand met een zelfbedacht woord later het woordenboek haalt. Maar de Taalunie heeft wel taaladviseurs aan wie de vraag kon worden voorgelegd. Die kwamen met het woord geboortenaam voor de dag. Dat staat nog niet in de woordenboeken, maar het komt al voor op sommige documenten.
‘Onder andere door de vrij recente invoering van het homohuwelijk in Nederland en België kan de behoefte ontstaan aan een sekseneutraal alternatief voor het begrip meisjesnaam’, schreven de taaladviseurs. ‘In de naslagwerken is tot nog toe geen alternatief opgenomen dat zowel kan verwijzen naar de eigen familienaam van een gehuwde vrouw als naar de eigen familienaam van een gehuwde man.
Uit de praktijk blijkt geboortenaam een bruikbaar alternatief te zijn.’ Ze bedachten ook een voorbeeldzin: ‘Bij hun huwelijk heeft Roel de familienaam van Mathias aangenomen. Zijn geboortenaam gebruikt hij zelden.’
Klik hier voor de webstek van de Nederlandse Taalunie.
burgerzakendiscriminatiehomohuwelijkmeisjesnaamNederlandsNederlandse TaalunietaalTaalunie
Reageren?