Verkiezingen Cambodja & Elite Town

Gepubliceerd op 0 reacties 3 minuten leestijd 183 x bekeken

Verkiezingen Cambodja: het koninklijk paleis wordt afgegrendeld van alle verkeer. En Elite Town op Diamond Island.

(voor laatste nieuws over ‘Verkiezingen Cambodja’ volg mij op twitter of zie mijn twitterlijst /Cambodia. Meer over dit onderwerp, klik hier)

Elitestad op Diamanteiland

Midden in de Tonle Sap (één van de rivieren waaraan Phnom Penh ligt) is een stuk land opgespoten dat nu Koh Pich – Diamond Island – heet.

Als je naar Koh Pich wilt moet je eerst over de nieuwe Diamond Bridge. Rechts van de brug staat een bescheiden stupa waar de 347 dodelijke slachtoffers herdacht worden. Ze kwamen om tijdens het waterfestival in 2010 toen er paniek uitbrak (klik hier voor meer informatie).

Diamond Island Phnom Penh

Puur kijkend naar waterbeheer is Phnom Penh niet echt slim bezig. Een flink deel van de rivier op te spuiten, terwijl ook al veel meren in de stad zelf zijn gedempt t.b.v. megalomane projecten. Alle buffers voor hoog water verdwijnen zo. Gelukkig worden er hogerop de rivieren in Cambodja en Laos dammen aangelegd voor waterkrachtcentrales. Hierdoor daalt het waterpeil een stuk.

‘s Avonds is het rondje rond Koh Pich een populaire bestemming om met je scootert  te rijden, er zijn ook wat parkjes aangelegd en bij die enorme gebouwen is het ook fijn schuilen bij een tropische regenbui. Maar het contrast tussen deze bezoekers en de beoogde bewoners is wel enorm.

Diamond Island Phnom Penh

Er worden hele omheinde woongemeenschappen gebouwd, soms nog redelijk te pruimen qua architectuur, maar vaak ook regelrechte kitsch. Zie onder andere de foto van het klokgebouw met de naam ‘La Seine’. De reden dat ik ook maar eens overdag een kijkje wilde nemen, was de onbeschaamdheid waarmee één van die omheinde buurten Elite Town was gedoopt.

In Nederland zou zoiets niet snel gebeuren, of de tijden moeten zo snel veranderen. Over contrast gesproken. Hier zijn de bouwvakkers en hun families gehuisvest:

Diamond Island Phnom Penh

Kloof arm-rijk zorgt voor onrust

Dit is één van de redenen van het stemgedrag bij de laatste verkiezingen en de demonstraties van de afgelopen weken. Vanaf Koh Pich had ik ook een mooi uitzicht op de parlementsgebouwen. Ook dit beeld is treffend: ernaast wordt een nóg grotere vestiging van het casino Naga World gebouwd. Het overklast het gebouw van de Nationale Assemblee volledig als het af is. Zowel qua grootte als qua lelijkheid..

National Assembly Phnom Penh

Er ligt nog veel braak op het eiland, maar als alle plannen gerealiseerd zijn dan vrees ik dat er niet genoeg rijken in Phnom Penh wonen om al die luxe gebouwen te bewonen. Kijk op de foto’s hieronder en ze dat één van de bouwplannen bijna een kopie is van de Marina Bay Sands. Volkomen misplaatst in Phnom Penh. Hopelijk vergaat het dit gebouw niet zoals dit onafgebouwde spookhuis (klik hier) in Phnom Penh.

Verkiezingen Cambodja: paleis afgegrendeld

En dan nog wat politiek nieuws (het echte nieuws wordt later vandaag gemaakt). Het koninklijk paleis is afgegrendeld voor verkeer omdat er een demonstratie op handen is van aanhangers van de oppositie. Vlakbij het paleis, en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Ondertussen volhardt de oppositie vooralsnog in een boycot van de opening van het parlement.  Aanstaande maandag zou het parlement normaalgesproken door Koning Sihamoni formeel geopend worden.

Het is voor Sam Rainsy’s CNRP  lastig kiezen tussen druk opvoeren, en een geloofwaardig compromis aan de boze achterban presenteren. Of de koning schofferen. Want wie de begroetingen van de koning goed bekijkt ziet dat Sam Rainsy en Kem Sokha (oppositie) letterlijk véél dieper door de knieën gaan dan Hun Sen en zijn trawanten.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties geplaatst.