Vegan bij Van der Valk? Jazeker, dat en meer tips voor deze zomer – vlak voor vertrek naar Berlijn: vegan 🇪🇬 🇯🇵 🇮🇹 🇳🇱 in Rotterdam en omgeving.
In de vorige aflevering van Vegan Rotterdam stond de Aziatische keuken centraal. Dit keer: Egyptisch, Japans, Italiaans en twee Hollandse restaurants.
🇪🇬 Koshari bij Habibi – De smaak van Egypte

De Arabische keuken kennen we vooral uit Libanon, maar een meter of vijftig van onze voordeur is Habibi – de smaak van Egypte te vinden. Bij Egypte denk je al snel aan vlees, maar er staan wel wat plantaardige gerechten op de kaart. Zoals falafel van tuinbonen. Maar mijn favoriet was de koshari: een mengeling van pasta en rijst. Een aanrader.
🇯🇵 Okonomyiaki bij Pele Surf Shack

Wie nog wat bij Pele Surf Shack wil eten moet snel zijn, want eind deze zomer wordt de vegan strandtent overgedaan aan een andere uitbater, en of deze de plantaardige kaart handhaaft is maar de vraag. Alles is er veganistisch, dus dat wordt lastig. Ze hadden ooit een heerlijke sushirol op d kaart, maar dit keer een foto van een ander Japans fenomeen: de okonomyiaki. In Hiroshima aten we die voor het eerst (vegetarisch, dat wel). Het is een heerlijke hartige pannenkoek met heel veel verschillende smaken. Nog snel naar het strand van Hoek van Holland dus.
🇮🇹 Vegan Pizzabar

Inmiddels is er nóg een Italiaans restaurant in Rotterdam neergestreken die zich richt op de vleesverlaters, over Vegitalian een andere keer). Nu de Rotterdamse Vegan Pizza Bar. Begonnen aan het Hofplein en inmiddels verkast naar de Goudsesingel (en met een vestiging in Den Haag) serveren ze meer dan alleen pizza’s – die toevallig ook veganistisch zijn. Heerlijke voorgerechten, pasta’s, en ook pizza’s.
🇳🇱 Exotische verrassingen bij Van der Valk en Bertmans
Bertmans: veel vegan keus

Ik las dat ik Bertmans nog nooit had vermeld hier. Misschien lag het aan die keer dat de poortwachter ten tijde van corona ons nog net niet uitlachte toen we de verplichte QR-code lieten zien. Maar afgezien van deze uitglijder moet ik deze zaak meegeven dat er altijd keuze is voor de herbivoren onder ons. En het zijn niet de voorspelbare verplichte nummers, maar meestal echt lekkere gerechten. Eén van mijn favorieten zijn de gymza’s (gegrilde dumplings, zie foto).
Van der Valk verrast met vegan

En dan de uitsmijter:Van der Valk. Nu schijnt de familie Van der Valk verschillende takken te hebben die elk een eigen beleid voert. Manlief had een bon, in te leveren bij onder andere deze keten. Met door vooroordelen gekleurde tegenzin zocht ik de menukaart van de vestiging Ridderkerk. En tot mijn stomme verbazing was er een vegan sectie op de menukaart. Er was zelfs keuze. Niet veel, maar toch. En niet alles smaakte reuze (tofu laat je toch echt beter klaarmaken door iemand die er verstand van heeft). Maar door de bank genomen was het best lekker.
Bij alle gerechten kon je zelfs kiezen uit plantaardige extra’s. Bij de poke bowl (zie foto) had ik ‘gamba’s’, de bowl smaakte erg lekker. De curry met tofu was wat minder (vooral de tofu dus). Voor het nagerecht had men heel slim een plateau van Sue ingevlogen. Altijd goed. Mocht je ook naar Van der Valk willen, bestudeer dan wel even het menu op de website van de vestiging, want niet elke VdV is ook v-v (vegan-vriendelijk).
