Vegan op Madeira

Als voorbereiding op Madeira wilde ik weten of ik als vegan op een dieet van sla zou komen te staan, óf dat er meer te kanen was.

Ik kwam terecht op de website van Plantbased Dennis, iemand die al regelmatig op Instagram voorbijkwam. Het zou dus niet zes dagen sla worden, al waren er hoogte- en dieptepunten. Op Happy Cow recenseerde ik ze al, maar voor mijn eigen digitale geheugen, doe ik het hier nog een keer over. Dit blog heb ik immers zelf in de hand.

🇻🇳 Noodle King: mwa

De dag van aankomst op Madeira waren we moe en kwamen we via Happy Cow uit bij Noodle King. Dichtbij, simpel, niet al te slechte recensies. Maar: desgevraagd bleek dat er vissaus is alle boedelgerechten zit. De sushi was met fruit en wat ze kon doen was gebakken rijst maken en het ei weglaten. En kennelijk ook de smaak.

🇵🇹☕️ The Studio: worteltjes!

The Studio (zie hier voor de locatie) is een hippe zaak voor de koffieliefhebber en de alleseter. Maar ook met een vegan aanbod. De dame van dienst zei dat op een enkel gerecht na alles vegan gemaakt kon worden, krabbelde terug toen ik de zalm en eigerechten noemde. Dit werd ruimschoots goedgemaakt door de bolo do caco met gerookte mini-gemarineerde wortel. Net zo lekker als zalm. -/- de bolo do caco en het bananenbrood waren niet altijd helemaal gaar.

🇪🇸 Arsenal: ‘erg grappig’

Eten op vakantie met een omnivoor betekent dat je als vegan af en toe consessies doet. Zo wilde manlief dolgraag paella en er was een zaak die ook een groentepaella op de kaart had. Nu vermijd je best de toeristenvallen, vaak gelegen in een straatje vol eetgelegenheden waar opdringerige medewerkers je naar binnen proberen te lullen. En in zo’n straat is Arsenal gevestigd. Compleet met een mannetje dat zichzelf als een popi Jopie gedroeg en ook nog grappig dacht te zijn. Ik bestelde een alcoholvrij biertje en kreeg de vraag of ik misschien ziek was.

Als je alcoholvrij bier maar iets voor mietjes vindt en dat ook nog eens laat blijken aan je klanten, haal het dan van de kaart. Beter nog: blijf weg bij Arsenal, de groentenpaella was totaal smakeloos.

🇯🇵 Motya: hemelse mochi

Terug naar de vegan hemel met Motya. Een dure hemel dat wel, maar goeie koffie met havermelk van mijn favoriete merk Minor Figures. En men maakt mochi’s: cakejes van gestoomde kleefrijst. Fluweelzacht en die met kersensmaak is vegan. Heerlijk!

🇵🇹 Faísca: Vegetarische Slager in de bergen

Na de door mist gemiste zonsopkomst op de berg reden we door en voor het ontbijt (want: pillentijd) waren we aangewezen op één zaak met één plantaardig gerecht op de menukaart. Niet zeuren dus, maar eten. Een bolo do caco met een vegan burger van… De Vegetarische Slager. Zware kost voor een ontbijtje, maar beter dan niets.

🇵🇹☕️ Gato Legal: havermelk & cake

Gato Legal (letterlijk: legale kat, maar het betekent zoiets als coole gast) is een hipsteroase in Ponta do Pargo. Het zat bomvol meest jonkies, vaak met laptop. Een enkele ANWB-wandeltoerist. Maar er was goeie koffie, uit de eigen koffiebranderij. En ene nekel vegan hapje. Meer vestigingen op Madeira.

🇵🇹☕️ O Giro: smerige loeihete koffie

Kort maar krachtig: aanbevolen door sommigen op Happy Cow, maar enkel amandelmelk voor de ‘espresso’. Amandelmelk heeft al een aparte bittere smaak waar je maar net van moet houden. Een grote klodder vies schuim vol cacao en werkelijk loeiheet. Ik verbrande mijn mond aan smerige koffie.

🇮🇳🇳🇵 Basmati: Indiaas-Nepalees

In een andere toeristenval werden we achtereenvolgens bij twee naburige Indiaas-Nepalese restaurants binnengelokt. Het werd de tweede, want daar zat volk. Basmati is gezakt voor mijn samosatestg: één erwtje in de vrij smakeloze aardappelpuree mag de naam samosa niet dragen. De Hariyali dal saag was niet echt pittig maar goed te doen en de knoflooknaan werd keurig zonder boter geserveerd (goeie naan, wel wat droog).

🇵🇹🌱 Pimpinela’s: volkoren kost

In het gemoedelijke Santa Cruz is Pimpinela’s gevestigd: een vegetarisch restaurant. Ik was altijd dol op de Portugese hapjes, maar in de meesten zit vlees of kabeljauw. Ik nam een empanada van volkoren deeg, gevuld met seitan en zwarte bonen. De smaak was matig. Pimpinela is een vrucht die bij ons chayote heet en die ik nog ken uit Cambodja waar stukjes van de vrucht in plastic zakjes verkocht werd met een mengsel van kruiden, suiker en zout. Dit geheel terzijde.

🌍 🌱 Mundo Vegan: lest best

Het beste voor het laatste: niet echt centraal gelegen maar wel helemaal vegan: Mundo Vegan in Funchal. De naam verraadt het reeds: alle gerechten zijn plantaardig. Ik kon de ‘kabeljauwkroketjes’ niet weerstaan en ook al smaakten ze niet echt naar vis, waren ze wel erg lekker.

Manlief had een burger (met echt lekkere frietjes) en zelf nam ik de lasagne. Allebei goed en naar verluid hebben ze ook heerlijke taarten. Maar vol is vol en goed is goed.

Geef een reactie