Gisteren zat de hele commissie Ruimte & Milieu met een knoop in de maag vanwege de West-Brabantse windmolenprojecten. Niemand wil ze (daar), maar we kunnen niet anders.
En toch heb ik gisteren uiteindelijk nee gezegd tegen een verklaring van geen bezwaar. Een lijvige notitie van Gedeputeerde Staten (klik, pdf) moest ons overtuigen dat we niet anders konden dan GS toestemming verlenen. De SP is natuurlijk ook niet tegen duurzame energie, maar de vraag rijst steeds meer of giga-windturbines wel de juiste keuze is om in de behoefte te voorzien.
GS hebben mij niet duidelijk kunnen maken dat ze terecht aan de initiatiefnemers hebben laten weten dat na aanpassing van hun plannen deze niet mee rin strijd zijn met het provinciale beleid. Zo moeten de turbines landschappelijk ingepast worden en niet detoneren met het karakteristieke landschap. Zouden we gisteren geen toestemming hebben gegeven, dan zouden de initaitiefnemers (inmiddeks met rugdekking van energiegigant ENECO) naar de Raad van State zijn gestapt omdat de provincie te laat groen licht geeft.
Wat mij betreft was het een prima testzaak geweest en hadden we uit kunnen leggen waarom die molens daar niet passen. De andere grote partijen gingen mee met het verhaal van Gedeputeerde van Heugten (CDA), ondanks de knoop in hun maag en het feit dat de meeste West-Brabanders hier net zo min op zitten te wachten. Het positieve van de agendering door ons is in elk geval dat Provinciale Staten nu wakkergeschud zijn en in het vervolg goed nadenken over de ruimtelijke consequenties van mega-windmolenparken.
Saillant detail is dat de aanvragen die nu voorlagen onder de oude regels vallen, terwijl een nieuwe Verordening in de maak is. Die tekst gaat deze zomer de inspraak in. Een tekst die op voorhand, zo constateerde ik gisteren, niet gedragen wordt door een meerderheid van de Brabantse volksvertegenwoordiging.
Kortom, er is dus hoop dat in de toekomst wat zuiniger omgesprongen gaat worden met de ruimte op dit vlak. We moeten ons als provincie veel sterker maken voor een grootschalige inzet op verschillende kleinschaliger duurzame energiebronnen. Zonne-energie, kleinere windmolens, aardwarmte. Waar een wil is is een weg.
Verder mocht ik gisteren nog het woord voeren over de andere agendapunten, ik laat het voor vandaag even bij het windmolengevecht.