Untenu: werken in de luwte

Gepubliceerd op 2 reacties 2 minuten leestijd 967 x bekeken

Vier dagen voor vertrek uit Cambodja weer eens een blogje over de stand van zaken rond Untenu. En hoe ik meer dan voorheen in de luwte moest opereren om gesprekken niet te verstoren én omdat Untenu een bestuur heeft dat meebeslist.

Stichting Untenu

De afgelopen weken ging dat werken in de luwte voor Untenu als volgt:

Ik hoopte tot vandaag op een samenwerkingsovereenkomst met KHANA, die veel geld van grote internationale fondsen ontvangt en daarmee Implementing Partners (IP’s) betaalt ten behoeve van vrijwilligersvergoedingen (de armsten onder hen hebben hierdoor tijd voor andere zaken dan alleen maar eten bij elkaar scharrelen); scholingsprojecten, etc.

Elke maand krijgen die IP’s een vast bedrag, zo ook de LHBT-organisaties. Op alle punten waren we akkoord, maar op één voor ons wel cruciaal punt wilde of kon KHANA ons niet tegemoetkomen. Die LHBT-IP’s zouden dan uit hun maandelijkse budget noodhulpverzoeken voorfinancieren waarna KHANA uit ons deposito dat geld door zouden storten naar de IP.

Dit is sneller dan Untenu zou kunnen, het gaat voor KHANA om bedragen die pindanootjes zijn vergeleken bij hun jaarbudget van USD 15 miljoen. En de verantwoording loopt via de KHANA-methode. Zodoende hoeft er nooit gewacht te worden op een beslissing hogerop in de bureaucratie, en ook buiten kantoortijden en vakanties kan er snel noodhulp geboden worden.

Helaas is het niet gelukt om KHANA zover te krijgen. Ik heb maandag als beslissingsdag gecommuniceerd omdat ik niet op het laatste moment nog andere afspraken wil maken met andere groepen als CamASEAN of de BC (National MSM & TG Network).

Aangezien ik gisteren niets hoorde van de directeur heb ik het bestuur vandaag op de hoogte gesteld dat drie weken overleggen niet tot een gewenst resultaat heeft geleid. En dus kan ik deze week CamASEAN en de BC mededelen dat de inmiddels nagenoeg volledig vertaalde website van Untenu tot hun beschikking staat voor aanvragen voor noodhulp.

En verder hopen dus op een wonder in the Kingdom of Wonder. Want gezien het verloop sluit ik niets meer uit hier in Cambodja. Maar ik moest wel even een punt maken.


Phnom Penh at www.flickr.com/ronvanzeeland.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Commentaires
 • Marc
  5 april 2016

  Dus wel noodhulp, maar dan via ‘de langzame route’? Jammer dat KHANA toch niet echt wil meewerken. Toch fijne laatste dagen daar!

  • Ron van Zeeland
   5 april 2016

   Hoi Marc,

   Het is niet echt een langzame route, wel wat omslachtiger omdat wij vooraf beoordelen of aan de criteria wordt voldaan. Als ik bij MoneyGram ben is het geld er in een minuut. Die rekenen alleen zo’n 10% transactiekosten.

   Direct via de IP’s van KHANA was goedkoper en iets sneller en we zouden meer ogen en oren hebben ter plaatse.

   Maar met de BC hebben we ook een groter en beter verspreid netwerk.

   We zullen zien of de BC het waar kan maken.