Als we de voorzitter van onze Raad van Advies niet hadden gehad dan was ik het glad vergeten: vandaag bestaat Stichting Untenu op de kop af drie jaar! Tijd om onze actie af te stoffen en opnieuw voor het voetlicht te brengen.
2015: oprichting Stichting Untenu
Op 5 augustus 2015 zaten Willy Lourenssen en ik bij de notaris in Rotterdam voor de oprichting van Stichting Untenu. Het zaadje is echter al heel wat jaren eerder geplant:
In 2012 bezocht Ron van Zeeland Cambodja om er drie maanden vrijwilligerswerk te doen bij lhbt- en hiv-organisaties. Als snel kwam de vraag of hij een plan wilde schrijven voor een noodfonds voor de arme hiv-positieve MSM en TG’s (mannen die seks hebben met mannen en transgenders). Omdat hij al een bedrag had meegekregen om aan goede doelen te besteden kwam alles snel samen en het Noodfonds was geboren. Inmiddels is een klein groepje vrijwilligers in Nederland vanuit haar eigen betrokkenheid met lhbt- en hiv-zaken actief om geld in te zamelen voor de projecten in Cambodja.
Lees verder op de webpagina van Untenu, klik hier. Na zes jaar is er een klein boompje voortgekomen uit de zaailing. Met vallen en opstaan hebben we telkens geprobeerd om vóór onze kwetsbare doelgroep te werken, en niet over hun hoofden heen. Vandaar ook dat we altijd samenwerken met een lokale lhbt-organisatie. Zij kennen de doelgroep én de situatie als geen ander.
Zelf neem ik elk jaar poolshoogte, overleg over met hen over ons werk. Wat er beter kan, wat er nog meer nodig is. Zo is Untenu uitgegroeid van een fonds voor enkel noodhulp naar een organisatie die samen met onze partnerorganisatie in Cambodja ook werkt aan scholing en stageplekken.
Partner Untenu in zwaar weer
In de afgelopen zes jaar hebben we met drie partners samengewerkt, sinds twee jaar echter is Bandanh Chaktomok (voluit: National LGBT Network Cambodia) onze exclusieve partnerorganisatie. Bandanh Chaktomok maakte de laatste jaren een mooie ontwikkeling door: van organisatie gericht op mannen die seks hebben met mannen en man-naar-vrouw-transgenders is zij geëvolueerd naar een volledige lhbt-netwerk.
Helaas heeft Bandanh Chaktomok dit jaar afscheid moeten nemen van haar drie personeelsleden. Dit was een gevolg van kleiner budget bij de grote, internationale donororganisaties. Hierdoor kwam al het coördinerende werk voor Untenu weer op de schouders van een vrijwilliger. Dit had helaas ook gevolgen voor het aantal hulpaanvragen en de uitvoering van onze ambitieuzere plannen.
Na lang wikken en wegen is besloten op zoek te gaan naar middelen om vanaf volgend jaar iemand voor 50% te betalen voor het werk dat Bandanh Chaktomok voor Untenu doet. De resterende tijd kan dan besteed worden aan het werk voor hun organisatie zelf. Versterking van de Cambodjaanse lhbt-organisaties is óók een doelstelling van Stichting Untenu.
Gefeliciteerd! En hoe nu verder?
De situatie in Cambodja is complex, Untenu kan bijvoorbeeld geen personeel aannemen daar. Na uitvoerig advies te hebben ingewonnen lijkt het betalen op provisiebasis de beste manier. Voor een jaarsalaris voor een geschoold personeelslid op basis van 50% fte hebben we in Cambodja $ 2.400,- nodig. Dat is omgerekend ruim € 2.000,- De helft daarvan proberen we via fondsenwerving binnen te halen en voor de andere helft is een crowdfundingsactie gestart op Facebook:
De teller staat inmiddels op de helft (inclusief donaties die rechtstreeks op ons bankrekeningnummer zijn gestort). Nog een klein spurtje en we kunnen van start.