Taiwan: referendum over huwelijk

Taiwan: referendum over huwelijk

Komende week zijn er in Taiwan lokale verkiezingen. Tegelijkertijd worden er diverse referenda gehouden over lhbt-rechten, openstelling van het huwelijk. Er zijn genoeg handtekeningen verzameld voor diverse pro-, maar ook voor evenzoveel voor een contra-referendum. Bijgewerkt 25 november: uitslagen referenda.

Update 25 november 2018:
De uitslagen zijn binnen en zijn een grote teleurstelling, lees het in The Guardian, hier en op Focus Taiwan, hier. Gelukkig was er wel een meerderheid voor een civil union voor paren van gelijk geslacht. Een pleister op de wonde.

Referendum in Taiwan

Eerder schreef ik al over de referenda en hoe Christelijk-conservatieve groeperingen voldoende handtekeningen ophaalden voor een referendum tegen de openstelling van het huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht. Waarna de lhbt-beweging voldoende handtekeningen ophaalden voor een referendum vóór openstelling. Zie hier een overzicht van de pro- & contra-referenda.

Het is niet eenvoudig een referendum te winnen, maar onmogelijk is het niet:

…referendums will be declared passed if a majority of voters vote for propositions, and the number of agreeing votes reaches 25 percent of the electorate, instead of 50 percent. (Bron: Wikipedia)

De vraag is alleen wat gebeurt er met de uitspraak van het Constitutioneel Hof als de stemmen staken of als geen van de referenda het haalt? Ik heb geen idee.

Ook interessant is de video die ik van één van onze Taiwanese strijdmakkers toegestuurd kreeg. Er wordt onder andere ingegaan op de relatie met de Volksrepubliek China en waarom deze referenda hiervoor relevant zijn. En – ook voor mij nieuw – waarom de aanpak van de Taiwanese lhbt-beweging uniek is in Azië. Niet alleen geldt er dat eendracht in de lhbt-beweging macht maakt. Maar ook weet men andere bewegingen aan zich te binden. Ik moest even denken aan de film Pride. Daar werd  hetzelfde bewerkstelligd.

Kijk zelf (Bron: QZ):

Taipei Pride

Mocht je de video-impressie van Taipei Pride gemist hebben:

Geef een reactie