Rotterdam Pride met Untenu

Rotterdam Pride met Untenu

Twee dagen aan de slag tijdens Rotterdam Pride om Stichting Untenu op de kaart te krijgen en geld in te zamelen. De balans maken we later op maar het was niet voor niets in ieder geval. 

Meer blogs over Rotterdam Pride vind je door hier te klikken.

Rotterdam Pride

Dit is de derde editie van Rotterdam Pride al weer, en elk jaar groeit het evenement. Meer bezoekers, meer activiteiten en een langere Pride Walk. Dit jaar liepen we van het Wilhelminaplein op de Kop van Zuid over de Erasmusbrug naar het Schouwburgplein. Op vrijdagmiddag, een eerste kritiekpuntje. Hoewel een parade de zichtbaarheid van lhbt-ers in de stad enorm doet toenemen, is de keuze om op vrijdagmiddag de Pride Walk te houden op zijn minst onhandig.

Veel mensen werken nog of zijn net vrij van werk of school, dan heb je wel wat anders te doen. Ik denk dat de opkomst een stuk groter is als de parade op zaterdag wordt gehouden. Of zoals een Canadese kennis het zei:

Never heard any parade in the world happens on Friday evening.

Toch zag de stoet er vanaf de Erasmusbrug er indrukwekkend uit en zeker in de Witte de Withstraat en op het Binnenwegplein (waar we plotseling rechtsomkeert moesten) hadden we veel bekijks. Op de brug veel duimen omhoog, claxonnerende en bellende automobilisten en fietsers die hun steun betuigden.

De tocht eindigde op het Schouwburgplein en daar bleek weer hoe klein de groep eigenlijk was. Het viel een beetje dood daar.

Untenu op Camp Pride

Van de feesten heb ik niets meegekregen, ik was gewoonweg te gebroken (ik liep de Pride Walk op een zware pijnstiller vanwege mijn heup) om nog een voet voor de andere te zetten. En ik moest zaterdag present zijn op het Schouwburgplein waar we met Untenu een tentje hadden bij de Camp Pride. Een soort campy kampeerterrein.

De opstelling was niet zo handig, Ola verhuisde dus stonden we naast een lege kraam in de achterste rij. En tegenover een kraam die gratis ijsthee uitdeelde. Dat leidde nogal af van onze aanwezigheid en zorgde voor veel publiek dat alleen even naar de infomarkt kwam om een flesje ijsthee te snaaien. Niks gay pride.

Zon’n markt met betere opstelling op  de dag van de Pride Walk als eindpunt van de parade zal meer volk trekken. En dan liefst op zaterdag.

Tot zover de kritische kanttekeningen, want uiteindelijk zijn er nu al (niet onbelangrijk) voldoende donaties binnen dat we er financieel uitspringen (en de on line donaties moeten nog komen).

Was het alle energie waard? Ik denk van wel. We hebben via ons tentje op Camp Pride en ook de dag ervoor Untenu op de Rotterdamse kaart gezet. We hebben ons schor gepraat over wat we in Cambodja met onze lokale vrijwilligers doen. Waarom Cambodja? Waarom doen jullie dit, dat doet het Aids Fonds toch al? Al die vragen waren een mooie aanleiding tot een gesprek.

Ik sprak mensen die er toe doen in de lhbt-wereld, in Rotterdam en daarbuiten. Dat was goed. Potentiële partners en sponsors. Na alle stress van de hele korte voorbereiding was dit een mooie primeur waarvan we leren. En er komen nog genoeg gelegenheden waar we ons kunnen laten zien.

Met dank aan Simon, Ton, Karlijn, Jacky en Sergio!

Rotterdam Pride @ Vinn

This Post Has One Comment

  1. Wat een mooi verhaal (zou de emotioneel hoofdredactrice van Mens & Gevoelens zeggen) en wat een leuke foto’s! Vooral die allereerste 😉

Geef een reactie