SP Politiek Café Tilburg


Met recht een politiek café, daar bij de SP in Tilburg. Erg gezellig, niet superdruk. En zeker ergens goed voor.

Al was het maar voor de contacten die je opdoet. In dit geval met Naïma Boukou, van het Tilburgs Centrum Buitenlandse Vrouwen. Aan haar de bijna onmogelijke taak om uit te leggen hoe de islam omgaat met verschillen tussen jongens en meisjes en met homoseksualiteit. Gelukkig was ze helemaal zichzelf en vertelde ze hoe zíj het zag. Namelijk, dat niemand zich druk moet maken wat anderen in hun slaapkamer (of elders, maar dat komt van mij) doen. En hoe haar moeder, zeer traditioneel opgevoed, nu tegen haar zegt dat als ze alles over kon doen, ze het precies zo zou doen als haar dochter nu.

Ik heb gelukkig wat nuance aan kunnen brengen. En hoewel ik ook echt vind dat je problemen moet benoemen, zal ik niet meewerken aan het in de hoek drukken van één bepaalde groep, in dit geval jongens van Marokkaanse komaf. Ik vertelde van onze problemen in Rotterdam, maar dat het statistisch gezien niet zo vreemd was dat juist deze jongeren de daders waren. Het zou vreemder zijn geweest als het witte Hollandse jongeren zouden zijn geweest. Verder weet ik dat als er heibel op homogebied is in Den Bosch, het vaak komt van de bijbelbeltjongeren die nog even over een ontmoetingsplaats gaan voor wat ‘vertier’.

Waar Naïma Boukou en ik het in elk geval roerend over eens waren was dat we elkaar meer moeten ontmoeten, elkaar leren kennen. Onbekend maakt onbemind.

We kregen niet echt veel tijd, wat ik nog wilde aanhalen, maar wegens tijdgebrek niet kon, kan hier wel. In de Volkskrant een interessant artikel over de emancipatiegolf in Marokko, die blijkbaar niet te stuiten is. Klik hier en lees ‘Mannen met baarden bij de seksuoloog’.

Waar het ook nog over ging was de ‘homorazzia‘, hoe ik daar over denk, kon je gisteren lezen.  Wat ik me nog bedacht was dat dit soort zaken de aangiftebereidheid van geweldslachtoffers niet bevorderen. De politie als je beste vriend…

Frank van Pamelen dichtte politieke gedichten en had nog wat boeken over (“Niet dat ze niet verkopen of zo”). Hieronder een vandaag voorgedragen gedicht uit 2004 (24 april) naar aanleiding van het gesprek van premier Balkenende met cosmonaut André Kuipers:

Het is een held, zei de premier nadat
De lijn met André Kuipers werd verbroken
De tweede Nederlandse astronaut

Ik heb hem net vrij uitgebreid gesproken
En hem per satelliet zojuist aanschouwd
En ik ben trots, dat kan ik wel vertellen

Al was het maar omdat wat hij daar sjouwt
Toch op z’n minst frappante paralellen
Met al mijn eigen werkzaamheden had

Gewichtloos zijn en in de ruimte lullen
Daar pleeg ik óók mijn dagen mee te vullen

Charlotte van Riel van de Rockacademie zong mooi, maar voor een nogal rumoerig publiek. Wie van de twee Charlotte is weet ik helaas niet, wie de andere dame is moet ik ook schuldig blijven.

www.buskruit.org

Geef een reactie