Sihanoukville (3)

Gepubliceerd op 0 reacties 3 minuten leestijd 120 x bekeken

Sijhanoukville slum

Voor de derde keer ben ik nu in Sihanoukville en voor de tweede keer achter elkaar vind ik het paradijselijk. Niet de stad zelf, maar wel het verafgelegen Otress Beach.

Maar ook dichtbij het strand is het paradijs niet voor iedereen weggelegd. Het laatste stukje verharde weg herbergt een sloppenwijkje dat een rijtje houten huisjes beslaat waar de mensen wat spullen verkopen, of benzine per literfles. Maar evengoed zie je als het gaat regenen ook een koe naar binnen lopen.

Sijhanoukville slum

Het is armoe troef. Aan de andere kant van de weg wordt de was gedaan en dient de berm als vuilnisbelt en als graasweide voor de koe.

Sihanoukville is eigenlijk een vreemdsoortige stad, ik schreef er al eerder over. Nauwelijks nagedacht over de stadsplanning. Wat ik dit keer gefotografeerd en een stukje gefilmd heb is een fenomeen dat me niet eerder opviel in Zuidoost Azië: de zwaluwhuizen op de bovenste verdiepingen van gebouwen in de stad.

Sihanoukville

Ze vielen me voor het eerst op in Kampot. Dat wil zeggen, het irritante kunstmatig geproduceerde zwaluwgekwetter. Ook als ik er geen zag vliegen hoorde ik het aan de overkant van de rivier. Op het platteland buiten Kampot vielen me plots de vreemde constructies op. Tamelijk hoge gebouwen (3 verdiepingen hoog) maar geen ramen, enkel gaten. Dat bleken dus de zwaluwhuizen.

Niet dat Vogelbescherming Nederland daar de buidel voor heeft getrokken, het gaat zoals zo vaak in Azië om iets anders: de zwaluwnestjes. Maar effectief lijkt het wel. Vanaf het moment dat ik het doorhad zag ik ze overal in de stad, ook in Sihanoukville. Ik heb er een aantal gefotografeerd en een heel kort filmpje gemaakt van zo’n zwaluwhuis:

Ik weet niet of ik het al eerder had geschreven, maar ik ben niet zo’n strandmens. Maar hier in Sihanoukville heb ik het wel gevonden. Otress Beach, kilometers verwijderd van de stad, trekt een wat meer alternatief publiek. Geen lawaaierige bars, maar heerlijke rieten strandhuisjes bij een strandtent waar je voor weinig geld heerlijk kunt eten.

Breakfast at sea

En niemand kijkt vreemd op als je eerst naar de markt gaat voor een lading vers fruit, gegrilde vis, vispannenkoekjes of wat dies meer zij. Met gratis wifi en een volle accu van laptop en telefoon kom ik de dag wel door. Dan vergeet ik nog de massage aan het strand.

Het is nog steeds regenseizoen, en alhoewel de dagen soms zonnig beginnen, heb ik hier al verschillende tropische regenbuien meegemaakt. Zware bewolking is een zegen in dit land, want het is stukken minder heet en in deze periode is het water ook niet zo warm. Kortom het is heerlijk zwemmen in zee, zonder dat je meteen verbrandt.

O, Mark: aan poezengezelschap hier geen gebrek. Al maakte deze het wel erg bont. Ze voelde zich zo thuis bij me. Omdat ze zo schattig stil zat hebben we een foto gemaakt. Maar wat bleek? Ze zat doodleuk naast mijn voeten te poepen. Ze begroef het allemaal netjes, dat dan weer wel…

Sihanoukville cat

Ik snap eigenlijk niet waarom ik terugga naar Phnom Penh, maar goed, ook daar is weer van alles te doen. Zo is vandaag de officiële verkiezingsuitslag bekend gemaakt. Zoals verwacht heeft het door de CPP gecontroleerde National Election Committee, niets aan de gemanipuleerde uitslag veranderd (zie link). Als alles rustig blijft, dan kan koning Norodom Sihamoni binnenkort het parlement openen. Voor wie weet de laatste periode onder Hun Sen.

Hieronder de foto’s van Sihanoukville, bijgewerkt. Klik erop voor een vergrootte weergave.

Just playingSihanoukville hotelSihanoukville hotelSihanoukville hotelJust playingJust playing
Just playingJust playingSijhanoukville slumRural SihanoukvilleSihanoukvilleSihanoukville
SihanoukvilleSihanoukvilleSihanoukville roosterLunch at seaSihanoukville catSihanoukville
SihanoukvilleBreakfast at seaBreakfast at seaBreakfast at seaSihanoukville kittenBeach dogs

Sihanoukville, fotoset op www.flickr.com/ronvanzeeland.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties geplaatst.