Roerig Cambodja

Gepubliceerd op 0 reacties 3 minuten leestijd 148 x bekeken

Terwijl ik een dag of negen van de radar was vanwege aanhoudende koorts, kregen we bij Untenu de volgende berichten binnen uit Cambodja: een aanvraag voor noodhulp, een overlijdensbericht, en een bericht over arrestatie van transgenders.

Transgenders in Siem Reap

Een geluk bij een ongeluk dat we tegenwoordig een bestuur hebben met een goede penningmeester. Terwijl ik ziek was heeft hij het geld gestuurd naar onze partners in Cambodja. Zij meldden ons dat in Siem Reap (bij het beroemde Angkor Wat) twee man-naar-vrouw-transgenders ziek waren geworden na het inspuiten van sandelhoutolie in gezicht en borst.

Het hele verhaal leest u op untenu.nl.

Sychai overleden

Nog geen twee dagen later kreeg ik het trieste bericht dat Sychai was overleden. Hij staat prominent op de voorpagina van untenu.nl. Ik ken hem nog van de eerste keer dat ik drie maanden in Cambodja was.Het begin van het noodfonds zeg maar. Ik betaalde vier mensen geld om foto’s te maken die ik mocht gebruiken op websites. Sychai was er één van. Stoere, mooie jongen, miste wat tanden. Verdiende zijn geld als motodop (brommertaxi) en daarnaast ook als sekswerker. Hij was de ‘b’ uit lhbt. Getrouwd met een vrouw. Hiv-positief. Een vriend van me bood hem aan om zijn gebit te laten renoveren, maar hij ging er niet op in.

Vorig jaar bleek hij plots doodziek onder een tentzeiltje te liggen, gestopt met het innemen van de hiv-remmers omdat hij geen geld meer had zijn pillen op te halen. Lees hier het schrijnende verhaal, hoe kan het zover komen?

Massa-arrestatie Battambang

En gisteren bereikte ons het bericht dat in Battambang een grote groep mensen onder bedreiging van geweren dor de politie is opgepakt in een park. Hierbij zijn enkele transgenders ook door politieagenten mishandeld. Inmiddels is iedereen weer vrij, maar het tekent het al maar repressiever wordende klimaat in Cambodja.

Roerig Cambodja

Er wordt steeds minder protest getolereerd. Mensenrechtenactivisten worden gearresteerd omdat ze opruiend bezig zouden zijn. De premier beledigen (is als snel gebeurd): de cel in. Oppositieleden worden om de meest stompzinnige aanklachten en zonder opheffing van parlementaire onschendbaarheid opgepakt, mishandeld, etcetera. De justitiële keten staat volledig onder controle van de kliek rond Hun Sen. Pardon, ik dien te schrijven: Samdech Akeak Moha Sena Padey Techo Hun Sen. Wat zoiets betekent als ‘glorieuze, opperste premier en krachtig bevelhebber’. Als media deze aanwijzing niet volgen, dan riskeren ze intrekking van hun vergunning te mogen publiceren.

Zelfs ik werd door een vriend gewaarschuwd me wat meer op de vlakte te houden in verband met mijn toekomstige visa om het land in te komen. Ik maak me vooralsnog niet zo’n zorgen over mezelf, ik ben slechts een onbeduidend mannetje voor de heersende klasse.

De VN heeft zich bij wijze van uitzondering ferm uitgesproken, dat hielp in ieder geval voor hun eigen medewerkers. Maar het IMF verstrekte deze week alsof er niets loos was voor het eerst sinds jaren weer een ferme lening en de EU steunt Cambodja nog altijd met honderden miljoenen Euro’s, die uiteraard deels in de zakken van het regime verdwijnen.

Tot nu toe geloven internationale organisaties, landen, etc. het naar de mond praten van de leiders: Meer transparantie, democratie, vrijheden en minder corruptie. Allemaal praatjes die enkel de eigen gaatjes vullen. En ondertussen is het omgekeerde het geval. De onafhankelijke verkiezingscommissie is inmiddels ook de nek omgedraaid, kortom alles is in stelling gebracht om het volk komend jaar (districtsverkiezingen) en in 2018 (parlementsverkiezingen) weer een flinke loer te draaien.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties geplaatst.