Q-koorts:  mijdt Brabant?

Osse longarts Kees Groot ontraadt mensen met hartproblemen en zwangere vrouwen om in Brabant op wandel- of fietsvakantie te gaan. Het RIVM bevestigt dit en voegt toe dat het ook voor mensen met verminderde weerstand geldt. Alarmbellen bij mij natuurlijk. De laatste groep wordt vaak vergeten.

Het risico op besmetting door dieren is nooit uit te sluiten. Beheerders van kinderboerderijen weten dat verspreiding vooral voorkomt bij geiten en schapen die problemen hadden bij de geboorte van lammeren. Maar ook dieren zonder ziekteverschijnselen kunnen besmet zijn. Houd bij bezoek aan een boerderij de algemene hygiëne in acht, zoals handen wassen na contact met dieren. Overigens worden alle schapen en geiten op Brabantse kinderboerderijen gevaccineerd tegen Q-koorts.

Over fietsen of wandelen door plattelandsregio’s met veel besmette geiten, verschillen de meningen. De Bossche arts-microbioloog Peter Wever zou het zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand ontraden. Maar andere deskundigen zeggen dat je ook middenin de stad besmet kunt raken. De bacterie kan met de wind meewaaien.

Minister Verburg van landbouwbelang kan nog zo boos zijn op het RIVM, maar openheid en eerlijkheid duurt het langst. Paniek vermijden is een groot goed, maar verzwijgen dat er mensen zijn overleden door (o.a.) Q-koorts is niet handig en het RIVM daarover kapittelen ook niet.

Ik word langzamerhand een beetje sikkeneurig van die minister. Ik kan de krant niet openslaan of ze staat er weer in. Ze deelt een lel uit aan Werkgroep Behoud de Peel (blijft tot haar ongenoegen kritisch i.t.t. de BMF); ze wil duurzaam eten promoten maar meer dan een reclamecampagne zit er niet in; En de al eerder genoemde reprimande naar het RIVM.

In de Volkskrant eergisteren een informatief stuk over Q-koorts met een aantal vragen & antwoorden over Q-koorts. Dit waarschijnlijk n.a.v. een bijpraatsessie door het RIVM t.b.v. de pers. Hier klikken voor de link naar ‘Help ik ben ziek. Heb ik soms Q-koorts?’ op volkskrant.nl. De laatste (betere vraag- en antwoordartikel) kan ik niet vinden daarom hier een link naar de webstek van het RIVM met heel veel vragen en antwoorden over Q-koorts.

Geef een reactie