Vandaag was deel 1 van de begrotingsbehandeling in Provinciale Staten (PS): de Algemene Beschouwingen. Verder op de agenda: Aviolanda Woensdrecht en de commissie Beleidsevaluatie (cieBE).

De cieBE, die krap een jaar geleden nog uit elkaar dreigde te vallen door een rel over een onderzoek naar de reconstructie van het platteland.

Aviolanda

Voor de tweede achtereenvolgende keer behandeld, aangezien de vorige PS-vergadering het stuk nog zo rammelde dat het ingetrokken moest worden. Buiten liet een milieugroep luid en duidelijk horen (JSF-herrie uit luidsprekers) waarom ook wij dit keer tegen de ondertkening van de joint venture zullen stemmen. De gevolgen voor mens, natuur en milieu zijn te groot in de omgeving van Woensdrecht.

En ook vandaag is er de nodige kritiek. De ruimtelijke en milieu-aspecten worden pas later besproken in de commissie Ruimte en milieu.

Opvallend in positieve zin is de opmerking van de CdK dat hij de kritiek ter harte neemt over de belsuitvorming.

Algemene Beschouwingen

En dan nu de Algemene beschouwingen… CDA stelt voornamelijk dat financiële verplichtingen (grote investeringen) vooral door moeten gaan. Nu SP, Nico Heijmans aan het woord. Bij vlagen liepen de emoties nog hoog op, met name toen de bezuinigingen op het PWP aan de orde kwamen.

Nico vertolkte zo goed het het gevoel van coaltie- en oppositiepartijen dat hij door Annegien Wijnands iets te spontaan (volgens haar twitter) op een hight five getrakteerd werd.

Het was voor gedeputeerde Hoes even slikken, al laat hij niet echt blijken kouw of warm te worden van de kritiek op zijn beleid. Formeel heeft PS wel het budgetrecht, maar als PS, GS opdraagt financiële dekking te zoeken enGS het vervolgens gewoon vertikt en de bal terugkaatst, kun je zoiets verwachten.

Bezoek

Verder had ik vanmiddag nog een gast: Bart van de Heuvel van het Sint Janslyceum (en tevens buurjongen) die een middagje kwam kijken bij Provinciale Staten. Het was een opdracht voor maatschappijleer. Hij verrastte iedereen met de mededeling dat hij het heel interessant vond. En wij maar denken dat PS saai is.

This Post Has One Comment

  1. Blijkbaar heb ik de boodschap van de CDA-fractievorozitter Wim Thuis anders begrepen en dus niet correct weergegeven.

    In de geschreven bijdrage is de passage dan ook niet terug tevinden. Bij deze dus een rechtzetting.

    Ron van Zeeland

Geef een reactie