One Kingdom, One Love – laat zich niet zo mooi naar het Nederlands vertalen. LHBT’s in het Koninkrijk der Nederlanden, Europees én Caribisch. Een documentaire n.a.v. de Koninkrijksboot op de Amsterdam Gay Pride.
De documentaire One Kingdom, One Love werd vertoond in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag.
One Kingdom, One Love
Naar aanleiding van de eerste Koninkrijksboot tijdens Amsterdam Pride in 2015, maakte filmer Sebastiaan Kes een documentaire One Kingdom, One love, waarin LHBt’ers uit diverse eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk aan het woord komen over heel veel aspecten van LHBT-emancipatie op de eilanden. De eilanden die onderling al zo van cultuur verschillen, laat staan met Europees Nederland.
De documentaire brengt goed in beeld dat de emancipatie zich in de Cariben op een andere manier voltrok dan in Nederland. En dat de discussie over openstelling van het huwelijk hier het sluitstuk van de homo-emancipatie was, terwijl – aldus één van de geportretteerden – Curacao in een tijdperk verkeert vergelijkbaar met de tachtiger jaren in Nederland.
Gelijke rechten voor LHBT’ers zijn niet op te leggen vanuit Nederland. De discussie wordt er wel door in een stroomversnelling gebracht en ook op politiek niveau gevoerd nu. Maar feit is ook dat wettelijke bescherming en gelijke behandeling nog niet is gerealiseerd.
Met grote bewondering zag en hoorde ik de moedige mensen aan, zoals de transgender vrouw uit Sint Maarten, de politica uit Aruba en de jonge gay uit Curacao. Zij hebben gekozen het gevecht aan te gaan, om met de politica te spreken “het leven van anderen te redden”. Veel landgenoten vluchtten letterlijk naar Nederland en komen op vakantie op het eiland (als homoman) met een vriendin aanzetten.
Pride in Caribisch Nederland

Gelukkig keert het tij. Dat bewijst bijvoorbeeld de Gay Pride in Willemstad, die vorig jaar voor het eerst in de openbare ruimte plaatsvond. En de moeder die na een maand doodzwijgen voor haar homozoon gaat staan om hem te beschermen tegen vader. Hetzelfde gold voor de transgender vrouw uit Sint Maarten.
Er is sprake van een bovenstroom en een onderstroom. De bovenstroom is de vaak strenge christelijke moraal waarin niets mag buiten de kaders van het heterohuwelijk en de rolverdeling tussen de seksen.De onderstroom laat zien dat de mannen die seks hebben met mannen als ze de top zijn niet als homo worden gezien, maar dat dit juist hun viriliteit onderstreept. De bottoms daarentegen worden als homo’s gezien. Lesbische vrouwen hebben minder problemen (zo leerde ik toch uit de documentaire).
Zomercarnaval – Caribbean Pride

Rotterdam kent al jaren de traditie van het Zomercarnaval ofwel het Caribisch Carnaval. Zo lang als ik erbij was, zolang zag ik de in ieder geval voor mij herkenbare drag queens lopen tussen de praalwagens en loopgroepen. Vorig jaar ging de parade helaas niet door, maar in de loop van het jaar werd duidelijk dat de Koningin van het Zomercarnaval – die een belangrijke representatieve functie heeft – een relatie heeft met een vrouw.
Whitney van Ommeren was gisteren aanwezig bij de paneldiscussie na afloop en straalde één en al trots uit. Ze merkte wel op dat haar geadviseerd was om bij de optocht op Curacao biet te vertellen dat ze een vriendin heeft. Hier had ze nauwelijks negatieve ervaringen.
In Rotterdam wordt sinds een aantal jaren ook een Gay Pride gevierd. Rotterdam Pride wordt steeds groter en meer diverse van opzet. Dit jaar zal er voor het eerst tijdens het Zomercarnaval ook een Caribbean Pride plaatsvinden. Meer informatie op de webstek van Rotterdam Pride, klik hier.
Reageren?