Geen Roze Zaterdag dit jaar

Soms zit het mee en soms zit het tegen. Dat bleek deze week weer eens toen we niet voldoende vrijwilligers vonden om de stand te bemensen tijdens Roze Zaterdag. Een leermoment, want we duperen niet alleen onszelf, maar ook de organisatie. Dit weekeinde startten we ook met een inzamelingsactie om een coördinator voor Untenu aan te stellen in Cambodja. En die loopt heel goed.

Roze Zaterdag in Gouda

De les die we geleerd hebben is: eerst alles rond krijgen en dan reserveren. Maar ja, soms moet je vooruit denken en lijken de seinen op groen te staan. Het is zuur en ik ben er ook niet trots op.

Onze bamboe-stand naar Cambodjaans voorbeeld zou op Roze Zaterdag in Gouda zijn primeur beleven. We zouden er de regenboogsjaals verkopen. Die primeur wordt nu verschoven naar de AIDS Journey komende maand op het Schouwburgplein in Rotterdam. De drie dagen die we vooraf hadden opgegeven gaan we ook niet redden, dus we hebben bijtijds aan de bel getrokken. Eén dag gaat zeker lukken, u hoort snel of het 5, 6 of 7 juli wordt.

Ondertussen kunt u de beroemde regenboogsjaals (zie foto boven) uit Cambodja nog steeds bestellen, klik hier voor meer informatie.

VS bezuinigingen op aids-budget

De regering Trump bezuinigt – en niet te zuinig – op het budget voor aids-programma’s wereldwijd. Gevreesd wordt dat dit veel meer hiv-infecties tot gevolg zal hebben en zelfs meer mensen die aan de gevolgen van aids zullen sterven. Ook in Cambodja zijn deze bezuinigingen voelbaar. De grote Cambodjaanse hiv-organisatie KHANA heeft inmiddels een hele verdieping leeg staan van haar kantoor.

Onze partnerorganisatie Bandanh Chaktomok was net lekker op stoom met drie personeelsleden. Maar heeft ze nu alledrie moeten ontslaan. Daarmee kwam ook een eind aan de opgaande lijn in de aanvragen voor noodhulp, juist op het moment dat we bij Untenu meer budget hadden vrijgemaakt voor noodhulp én voor het eerst ook voor betaalde stageplaatsen en scholing. 

Het eeuwige dilemma: is personeel een zegen of een vloek? Nu zullen we bij Untenu geen personeel aan kunnen (en niet willen) aannemen. We zijn immers niet in Cambodja erkend als NGO. Onze partnerorganisatie is dat wel, maar er is geen leidinggevende aanwezig, dus het is ongewis hoe dit uitpakt. Maar veel keus hebben we niet. Untenu is niet opgericht om op het geld te zitten: we willen helpen.

Het idee is om budget bij elkaar te zoeken om iemand voor 50% op commissiebasis te betalen. Zodoende kan er een voor Cambodjaanse begrippen meer dan minimumsalaris worden verdiend, is er voldoende tijd om de Untenu-projecten uit te voeren. En de overgebleven uren kan men gebruiken voor de eigen organisatie, zodat we hiermee tegelijkertijd onze andere doelstelling waarmaken: namelijk het versterken van de LHBTI-beweging in Cambodja.

Inzamelingsactie op Facebook

Daarvoor heb ik de volgende actie op touw gezet op Facebook:

https://www.facebook.com/ronvanzeeland/posts/2271331209549676

Het streefbedrag hebben we voorlopig op €1.000,- gezet. Uiteindelijk is €2.000,- nodig om iemand voor drie dagen per week aan het werk te zetten op het niveau van een coördinator. Het delen van deze actie is óók een fijne bijdrage, ik weet dat niet al mijn vrienden in staat zijn te doneren. 

Geef een reactie