Oegandese homohaat in Nederland
Afbeelding van allysonmiller1969 via Pixabay

Tijdens de laatste Amsterdam Pride is een in Groot-Brittannië woonachtige Oegandese homo-activist in Nederland mishandeld door hier woonachtige Oegandezen.

Deze personen hadden Kiwah Abbey vanuit Almere een lift aangeboden. Onderweg herkende men hem als homo en begonnen vervelende opmerkingen te maken. Kiwah Abbey besloot daarop verder te lopen waarna de personen uitstapten en hem met riemen zwaar mishandelden en hebben hem naar eigen zeggen ook met de dood bedreigd.

Nu wil het geval dat deze Oegandezen bekenden zijn, want het zijn vertegenwoordigers van de Nederlandse afdeling van de Oegandese Democratische Partij, dezelfde partij als die van president Museveni die op het punt staat een wet te ondertekenen die de doodstraf op homoseksuele handelingen zet.

Ik heb geen idee of deze personen inmiddels tot Nederlander genaturaliseerd zijn, maar indien dit niet het geval is zou dit alle reden zijn om dit in vraag te stellen aangezien zij de heksenjacht op homoseksuelen en transgenders uit Oeganda naar Nederland exporteren op deze manier.

Ik heb inmiddels de Tweede Kamerleden Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en Boris van der Ham (D66) gevraagd om actie te ondernemen.

Dit is wat Kiwah Abbey zelf meldde op Facebook:

I want everyone to kno the people who attacked me in amsterdam are Ibra Ndawula (democratic party secretary) Winnie, and Grace

Daar heeft hij ook een foto geplaatst van  de verwondingen aan zijn hoofd, zie hier. Hieronder een bericht van Gerard van Mourik op Facebook over het voorval (engels) met daarin de namen:

The attempt to murder Kiwah Abbey last weekend in Amsterdam/Almere during his attendance at the Canal Pride, and silence his inspiring leadership of the oppressed was led by Ibra Ndawalu along with Abbey Kizito, also of the Uganda Democratic Party section in The Netherlands. The people responsible are Ugandan President Museveni, David Bahati MP the promoter of the Anti-Homosexuality Bill, the Rev Martin Ssempa and the other political and religious instigators of the torture and murder of LGBT people in Uganda. They fear the power and success of Abbey’s leadership in the Movement for Justice and the Ugandan community in Europe and the hope he has inspired among lesbians and gay men in Uganda. I urge to communicate this to the relevant Authorities and Organisations, so that the culprits can be caught, their residence papers be stripped off and deportation back to Uganda prepared.

This Post Has 3 Comments

 1. 2012Z15082

  Vragen van de leden Hennis-Plasschaert en Van Nieuwenhuizen-Wijbenga (beiden VVD) aan de ministers van Veiligheid en Justitie, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en voor

  Immigratie, Integratie en Asiel over de mishandeling van een Oegandese Gaypride bezoeker (ingezonden 15 augustus 2012)

  1 Kent u het bericht ‘Oegandese homohaat in Nederland’? 1)

  2 Klopt dit bericht? Zo ja, zijn er inmiddels verdachten aangehouden voor deze mishandeling?

  3 Klopt het dat de verdachten vertegenwoordigers zijn van de Oegandese Democratische Partij? Hebben de verdachten de Nederlandse nationaliteit? Zo nee, wat is hun verblijfstitel en wat zijn dan de mogelijke consequenties voor deze verblijfstitel?

  4 Zal er conform de laatste richtlijnen voor het Openbaar Ministerie een dubbele strafeis worden geëist, wanneer blijkt dat de mishandeling een discriminatoir karakter heeft?

  5 Welke maatregelen bent u bereid te nemen als blijkt dat homodiscriminatie, gebaseerd op beleid in andere landen (zoals bijvoorbeeld Oeganda), zich ook in Nederland manifesteert?

  1) Ron van Zeeland | ‘Oegandese homohaat in Nederland’

Geef een reactie