Berichten Cambodja (en Indonesië): het nieuws stapelde zich op, interessante artikelen over de economische ontwikkeling; droogte in het regenseizoen; Queer Khmer in de VS; plaatsen waar je niet mag komen. Plus een inzamelingsactie voor Untenu. (bijgewerkt om 17.00 uur)
Ik begin met de verjaardagsinzameling van Julian Hows op FaceBook. Morgen viert hij (ook bekend als Sister Divine Revelation) zijn 64ste verjaardag en doet dat onder andere met een inzamelingsactie op Facebook voor Stichting Untenu.
Die actie komt geen moment te laat. We zijn druk met nieuwe fondsen aanschrijven maar het budget voor 2019 is inmiddels uitgegeven aan hulp, scholing, stage en ondersteuning.
Deze week konden we voor het eerst niet helpen bij het betalen van een uitvaart, Julian’s actie is dus van harte aanbevolen:
Nieuws uit Cambodja
(bijgewerkt om 17.00 uur)
Vandaag kwam het nieuws dat de tweede man van het Rode Khmer-regime is overleden, lees het op nos.nl.
Er verschenen veel interessante en soms mooi vormgegeven artikelen de afgelopen weken over Cambodja. Enkele met veel achtergrondinformatie. En uiteraard was er ook wat triviaal nieuws. Een selectie die ik u niet wil onthouden.
Een niet alledaagse vergelijking in het Financieel Dagblad:
De Nederlandse middenklasse gaat er in koopkracht al jaren nauwelijks op vooruit. Politici maken zich zorgen. Hoe gaat dit er in andere delen van de wereld aan toe? Vandaag: Cambodja. (bron: Financieel Dagblad)
Khmerican Queer
Uit de Cambodjaanse diaspora komt dit verhaal over Khmerican Queers:
In the Cambodian community, being LGBTQ+ means something is wrong with you or your parents failed at raising you. As a result, being gay isn’t discussed. (bron: Q Voice News)
Veertig jaar correspondent in Cambodja
Een journalist die lang in Cambodja heeft gewerkt gaat terug en verhaalt over het land waar ze over berichtte:
A friendship born out of the ruins of a nation, a dangerous journey home, and a 40-year search for the truth. (bron: the Atavist Magazine)
Droogte tijdens het regenseizoen
De Mekong – levensader van enkel Zuid-Oost-Aziatische landen – heeft momenteel het laagste waterpeil ooit. En dat in het regenseizoen. Dit is ook een gevolg van politieke besluiten:
A combination of drought and controversial upstream water politics is setting up Southeast Asia for potential disaster. (bron: National Geografic)
Terugkeer van de tijger?
Van een andere orde: terwijl het Cambodjaanse oerwoud aan alle kanten onder druk staat (illegale houtkap, ontbossing voor landbouw, stroperij), wil Cambodja de tijger herintroduceren, lees het in de Phnom Penh Post.
De Vlaamse krant De Morgen zet kanttekeningen bij het dure project (gesteund door de Belgische afdeling van het WNF):
Het kost zo’n 30 miljoen euro en is een ongeziene stunt. Toch zet het arme Cambodja door, met de steun van WWF-België. Ondanks gewelddadige stroperij waarbij net een boswachter is neergeschoten, is het land vast van plan tijgers uit India over te vliegen om de uitgestorven soort weer in huis te halen. (bron: De Morgen)
Hier een video waar het WNF uitleg geeft:
Indonesië…
Michel Maas, NOS-correspondent Zuid-Oost-Azië, nam afscheid van Indonesië. Zijn verhaal in de Volkskrant is niet vrolijk stemmend, maar zeker het lezen waard, klik hier.
En nu we het over Indonesië hebben: dinsdag in LantaarnVenster een intrigerende Indonesische film: Memories of my body. Een voorproefje:
AcehAtjehCambodjaIndonesiëMekongqueerRode KhmertijgerWWF
Reageren?