Nieuwe commissievoorzitter


Een laat  blog over de commissievergadering van vrijdag. Na een paar lange werkdagen voor Provinciale Staten toch maar besloten naar het provinvciehuis te gaan. Van de vergadering heb ik maar een gedeelte bijgewoond, niet echt netjes naar de nieuwe voorzitter, maar het kon niet anders.

 

Op de foto v.l.n.r. Eugène de Groot (secretaris), Lien Lavrijssen (CDA, Statenlid, plaatsvervangend commissievoorzitter), Paul Rüpp (CDA, Gedeputeerde). Met het vertrek van mijn partijgenoot Nico Schouten als voorzitter van de commissie Ruimte & Milieu (cieRM) moest er snel een oplossing gevonden worden. Lien Lavrijssen van het CDA heeft zich opgeworpen. Uit solidariteit wenste geen van de SP-ers het voorzitterschap van Nico overnemen. Lees hier zijn ontslagbrief i.v.m. de Essent-affaire.

Terug naar de commissie van vrijdag. Lien deed het goed, ik hoefde haar maar aan te kijken en ze had door dat ik het woord vroeg, heel alert en rustig en ze liet ruimte voor debat.

Maar zoals gezegd een vreemde dag en niet echt netjes om steeds weg te lopen. Om te beginnen was ik door het verzetten van de commissievergaderingen i.v.m. Essent-debatten bijna vergeten dat ik een eerdere afspraak had staan. Normaalgesproken plan je zoiets niet midden in een vergadering. Met Birgit Verstappen van de PvdD een gepassioneerd verhaal van een Brabander aangehoord en meteen in de actie geschoten. mensen gebeld, stukken op laten sturen ena fwachten of we een zaak  bij de lurven hebben. In dat geval lees je het hier.

Omdat er tóch beweging in de inmiddels bijna vergeten kwestie rond een andere commissie (Beleidsevaluatie) zit, probeer ik al een tijdje een afspraak te maken met enkele fractievoorzitters om te kijken of de commissie gered kan worden. Uiteraard met respect voor elkaars standpunten. En op vrijdag is iedereen ‘in huis’, dus daar moet je gebruik van maken.

Toen ik weer op mijn vergaderplaats zat bracht Spencer Zeegres net ‘mijn’ punten in en kon ik even aan het debatje meedoen. Mijn suggestie voor een meetnetwerk voor geluid en luchtkwaliteit werd door Gedeputeerde Onno Hoes eigenlijk enthousiast ontvangen. Wel vroeg hij zich af wat je vervolgens met de meetresultaten doet. Daar heb ik de Gedeputeerde graag mee geholpen. Meten is immers weten en dan zou wel eens kunnen blijken dat er geen ruimte meer is voor (militaire) luchtvaart.

Bij het onderwerp ‘notitie Provinciaal onderzoek detailhandel en leisure’ kwam de MegaMall in Tilburg aan de orde (ik beveel het verslag hierover van Angeenien Wijnands aan). Alle partijen begonnen over de Mall, behalve Spencer Zeegers (SP). Er zijn zo van die collega’s waarnaar ik altijd met plezier luister en waarvan ik veel opsteek. Zowel de vorm als de inhoud zijn goed. Spencer behandelde het hele onderwerp, bracht interessante punten aan die prompt door Gedeputeerde Rüpp werden overgenomen (de invloed van internetwinkels op de detailhandel was bijvoorbeeld vergeten).

Hierna werd ik ontboden bij de griffier om over wat zaken bijgepraat te worden. En zo was ik weer weg. Toen ik van de griffier terugkwam, was de commissievergadering afgelopen en werd ik weer een andere fractiekamer ingeroepen. Gelukkig om een afspraak te regelen over Beleidsevaluatie.

Zo zie je maar: je komt voor een vergadering en uiteindelijk doe je duizend-en-één ding.

 

Geef een reactie