Om vijf uur al wakker en meteen maar opgestaan. En op dat moment was net bekend dat Barack Obama voldoende kiesmannen achter zich had om zich de nieuwe president van de VS te noemen. Zijn overwinningstoespraak was in meerdere opzichten indrukwekkend.
Om te beginnen somde hij een reeks van bevolkingsgroepen op die samen het volk vormen, daarbij naast zwart en wit, ook homo en hetero noemend. Tel daarbij op dat hij zijn verkiezing in een historisch perspectief plaatste door die mevrouw van 106 jaar op te voeren die voor het eerst had gestemd – na alle veranderingen die ze had meegemaakt, en het is duidelijk dat voor iedereen in de VS die tot een achtergestelde groep behoort, verandering in aantocht is.
Voor de ene groep een soort vervolmaking (Afro-Amerikanen), voor een andere groep (holebi’s), een nieuw begin. Obama voelt dat aan en neemt de Amerikanen mee. En hopelijk komt er snel een eind aan die twee ellendige oorlogen waarin ons land zich heeft laten meeslepen. Ik hoorde iemand zeggen dat onze regering nu snel tegen de oorlog in Irak zal zijn omdat ze slaafs en bijna automatisch de zittende macht in de VS volgt – laten we het hopen.
Terecht is vaak gesteld dat Obama vóór de doodstraf is, bedenkingen heeft bij abortus en tegen het ‘homohuwelijk’. Maar hij zou niet gekozen zijn als hij daarover iets anders had uitgedragen. Hij zou dan te ver voor de troepen uit hebben gelopen. Ik denk dan ook dat hij progressiever is dan dat hij deed voorkomen in de campagne. Hij kijkt verder en de verandering zal er ook op termijn voor holebi’s in Amerika komen. Die mevrouw van 106 maakt het niet meer mee, maar mijn generatie wel.
Wie weet ga ik nog eens op vakantie naar de VS, zonder de vrees meteen te worden teruggestuurd omdat ik met een man getrouwd ben of omdat ik een gevaar zou zijn voor hun volksgezondheid.
Colin Brace
5 nov 2008Ik ben benieuwd wat voor bewijs jij ziet dat Obama “progressiever is dan dat hij deed voorkomen in de campagne”. Zelf zie ik iemand die 100% “errand-boy” is van de militair-financieel-industrieel complex in de VS, maar met vaag retoriek probeert zich te profileren als vertegenwoordiger van “change”.
Als hij binnenkort z’n aangewezen Treasury Secretary voorstelt zullen we snel weten wat voor vlees we in de kuip hebben. Blijft hij met Paulson of iemand anders uit de Goldman Sachs milieu dan weten we z’n prioriteiten: Wall Street boven Main Street, ie, business as usual.
Bert Erends
5 nov 2008Ik help het je hopen.
Ron van Zeeland
5 nov 2008Natuurlijk zie of heb ik geen enkel bewijs voor mijn stelling. Het is een gevoelen, een inschatting, waarvan ik hoop dat-ie uitkomt.
Misschien naïef, maar zonder hoop vaart niemand wel.
Bert Erends
6 nov 2008Een mogelijkheid om Obama te feliciteren, hier.
Groet,
Toos
7 nov 2008Hallo Ron
Ik sluit me aan bij je reactie op de verkiezing van Obama,al heb ik mijn bedenkingen over de mening van onze regering.
Je moet hoop houden en de ontwikkelingen zijn tot nu toe gunstig. Al is het maar vanwege het feit dat het machtigste land ter wereld niet geleid gaat worden door een bejaarde. Dan liever de huisvriend van Oprah en hoe groot haar “macht” is is genoegzaam bekend.
groetjes
Colin Brace
8 nov 2008Vind best dat je hoop hebt, hebben we allemaal nodig. Maar het uiten ervan is wel iets anders dan degelijk inzichten bieden in de politiek.
Inmiddels is het steeds duidelijker hoe progressief Obama zal zijn in werkelijkheid. Apropos van z’n keus van Rahm Emmanuel voor z’n chief of staff,
zie deze blog.
Helm de Laat
10 nov 2008De USA zijn eigenlijk verschillende landen in een raar federatief verband. De grote steden aan de westkust en de oostkust zijn een land en dan heb je Heartland, zeg maar het Midden Westen. Een plukje rare Noordelijke staten, een groepje Rocky Mountains staten en een land apart Florida. In het van Abbe museum is momenteel een geweldig onthutsende expositie over kunst uit het Heartland. Dat is volstrekt failliet, zonder enige hoop of optimisme, volkomen op de knieèn gedrongen. Dat is republikeins. Dus ook nog eens verslagen. En dat deel van het land moet betalen voor de verliezen van Wall street (NY) en de begrotingstekorten van de afgelopen jaren dank Washington DC (Bush country, maar drie keer raden wie de schuld krijgt als er maatregelen genomen moeten worden!). Aardig berichtje: de wapenaankopen in de USA zijn strek gestegen in US na de verkiezing van Obama. Het zou mij niet verbazen als dat juist in het Heartland het geval zou zijn. Dit is niets nieuws want ik heb dit ook niet van mezelf: maar van de Amerikaanse schrijver Gore Vidal (gay). Ja ook familie van … en zelfs van de Kennedy’s.
Nou ik het zelf bedenk… benieuwd wat hij van Obama vindt…