Luchtmeetstations werken

Gepubliceerd op 0 reacties 2 minuten leestijd 99 x bekeken

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         De luchtmeetstations die door mijn amendement zijn geïnstalleerd in Zuidwest-Brabant doen goed werk. Vandaag kwam een persbericht binnen van de provincie, onder ‘lees verder’.

Lucht Zuidwest-Brabant binnen normen

De luchtkwaliteit  in Zuidwest-Brabant voldoet aan de normen. De gemeten stikstofdioxide (NO2), vluchtige organische stoffen (benzeen) en fijnstof zijn lager dan de luchtkwaliteitseisen die de Wet Milieubeheer stelt. Dat blijkt uit de meetresultaten over 2009 van de provinciale meetstations in Ossendrecht en Huijbergen.

Die registreerden stikstofdioxide en benzeen vooral als de wind uit het zuiden of westen waaide. “Dat kan erop duiden dat de industrie, verkeer en scheepvaart in het Antwerpse havengebied de bron zijn”, zegt gedeputeerde Jules Iding (Ecologie & Handhaving), “maar er is meer onderzoek nodig om daarover duidelijkheid te krijgen. Mogelijk spelen ook andere factoren een rol, bijvoorbeeld het verkeer op de A4 van Antwerpen naar Bergen op Zoom.”

De provincie blijft daarom de luchtkwaliteit monitoren. Met de uitkomsten daarvan kan de komende jaren een trendanalyse worden gemaakt. Nu zijn de meetresultaten van het luchtmeetstation in Ossendrecht vergeleken met de resultaten van het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit (LML) van het RIVM en met het meetnet van de Vlaamse MilieuMaatschappij (VMM) in België. De meetresultaten van het nieuwe luchtmeetstation Woensdrecht zijn nog niet meegenomen, omdat die pas sinds 1 januari dit jaar beschikbaar zijn.

De onderzoeksresultaten staan in het rapport ‘Luchtkwaliteit in 2009 in Woensdrecht’ (zie www.Brabant.nl/luchtkwaliteit). Sinds februari van dit jaar kunnen de gegevens van de luchtmeetstations ook online worden geraadpleegd via een kaart van Noord-Brabant op de Brabantsite (www.brabant.nl/luchtkwaliteit).

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties geplaatst.