LoveNotHate – LoveIsLove

Gepubliceerd op 3 minuten leestijd 862 x bekeken

Wat een verdriet om de massale moordpartij op onze broeders en zusters in Orlando. Maar wat een trots voelde ik ook gisteren toen de Rotterdamse lhbt-scene zich van haar beste kant liet zien: LoveNotHate.

LoveNotHate

Meermalen hield ik het niet droog als er weer nieuwe details en getuigenissen op tv en het internet verschenen over de schietpartij in een gayclub in Orlando. Waarom laat zich raden, maar voor wie het niet snapt hier een korte uitleg.

We mogen dan een heel eind op scheut zijn met de lhbt-emancipatie en gelijkberechtiging. En Nederland is duidelijk geen VS. Maar als jouw broeders en zusters op een plek waar ze zich veilig achten op zo’n manier worden afgeslacht, omdat ze zijn wie ze zijn; in een omgeving zoals we ze hier ook kennen, namelijk homokroegen, -discotheken en -clubs, regenbooghuizen, dan is het bijna onmogelijk om niets te voelen.

Ik voel me hier veilig. Dat is wel eens anders geweest, maar de laatste decennia is er veel ten goede veranderd. We zijn er nog lang niet en het is maar de vraag of het punt van algehele acceptatie ooit zullen bereiken. Maar deze daad van haat drukt je weer eens met de neus op de feiten. Ook hier kan je als homo, transgender op afkeurende blikken, scheldpartijen of meer rekenen als je in de ogen van sommigen al te zichtbaar bent. Onderweg naar Ferry – waar de Rotterdamse herdenking startte – riepen twee gastjes nog keihard ‘Homo’s!’ terwijl ze snel wegfietsten.

Ach, we kweken mettertijd een dikkere huid en de één is wat sterker dan de ander. Maar normaal wordt het natuurlijk nooit en dat mag het ook niet worden.

LoveNotHate Rotterdam

Bij ons sluit de ene homogelegenheid na de andere omdat steeds meer jongere lhbt’s hun weg vinden in de reguliere horeca. En de tijden dat je een paar keer om je heen keek, aan moest bellen en dan pas een homokroeg binnenging ligt gelukkig ver achter ons. Maar toch blijft er behoefte aan plekken waar je je veilig genoeg voelt om compleet jezelf te zijn, onder gelijkgestemden, even niet in de minderheid. En dáár, recht in ons hart, werd onze gemeenschap geraakt. En daarom raakte het mij ook zo persoonlijk vermoed ik.

In dit filmpje leggen mensen het ook mooi uit:

Rotterdam

Ik denk vaak bij een aankondiging ‘daar wil ik bij zijn’, maar vaker ben ik er dan niet bij. Dit keer was anders. En gelukkig voelden heel veel mensen dit ook. Ik dacht wel meteen: waar dan? Het regenboogzebrapad op het Churchillplein is mooi, maar ik ben benieuwd hoe lang onze kaarsjes en bloemen blijven liggen.

Maar wat telde was de massale opkomst. En wat ik bijzonder goed vond (naast andere politieke partijen) was de aanwezigheid van een delegatie van NIDA. Hiermee laten we zien dat lhbt’s en moslims zich niet tegen elkaar laten uitspelen. Helaas was ook het tasjesmeppende Leefbaar Rotterdam-raadslid aanwezig (naast enkele wethouders, waaronder ook Leefbaren). Een partij die het juist moet hebben van de verdeeldheid en eigenrichting niet schuwt.

Maar ik concentreer me even op het positieve, de aanwezigheid van onder andere Nourdin El Ouali ontroerde me.

En Rotterdam liet ook zien hoe cultureel divers de lhbt-gemeenschap is, ook dat was hartverwarmend. Eigenlijk werd ik na het verdriet van de afgelopen dagen alleen maar blij van deze herdenking.

Toen de bloemen werden gelegd en de kaarsjes aangestoken verscheen een regenboog aan de hemel. Met applaus begroet, mooier konden we het niet krijgen. Met dank aan GayRotterdam en The Hangout in het bijzonder.

LHBTQ+monument

Het momentum is dan ook aangegrepen om een petitie te starten om in navolging van Amsterdam, Den Haag en Utrecht ook in Rotterdam een LHBTQ+monument te bewerkstelligen. Een plek waar onze gemeenschap kan samenkomen om te rouwen, gedenken. Niet om in slachtofferschap te blijven hangen, maar wel een monument dat de hele samenleving eraan herinnert wat in de afgelopen eeuwen aan vervolging van lhbt’s is gepasseerd. En een waarschuwing voor de toekomst.

De petitie kan je hier tekenen, en dat mag ook door hetero’s en cisgenders gedaan worden 😉 .