Gisteren, Koninginnenacht, naar de scholing ‘Heel de mens’ van de SP in Den Bosch geweest. Thema: democratie. Vandaag Koninginnedag met een interessante peiling van Maurice de Hond.

Democratie

Onze afdelingsvoorzitter Cecile Visscher had met haar republikeinse hart geen rekening gehouden met de avond voor Koninginnedag. De opkomst bij de scholing was dan ook de helft van de eerste avond. Maar de discussies naar aanleiding van het stuk ‘Heel de mens’, waren er niet minder om. Vreemd genoeg werd er over de monarchie niet gediscussieerd, ondanks dat democratie het onderwerp van de avond was.

Monarchie

Maurice de Hond peilde het volk naar de mening over de monarchie. Wat blijkt? Een meerderheid van de SP-kiezers (53%) is voor handhaving van de monarchie. Maar het toch behoorlijk republikeinse D66 heeft wel een zeer koningsgezinde achterban: met 93% scoorden de kiezers het hoogste perentage op de vraag of de monarchie moet blijven. Wonderlijk! Klik hier voor alle uitslagen. Ook de NOS peilt jaarlijks op Koninginnedag de oranjestemming, klik hier voor het nieuwsbericht.

Den Bosch kwam langzaamaan op gang vandaag. Of dat komt door de nacht ervoor wet ik niet, maar op sommige plekken was ht al gezellig druk, zoals hier in de Kerkstraat. Hier was ook plaats ingeruimd voor de vrijmarkt voor kinderen. Hierboven het bordes van het stadhuis waar, vermoed ik, een gilde de trom sloeg. Op de eerste foto de Koninklijke Harmonie ‘s-Hertogenbosch.

Geef een reactie