Ron van Zeeland, beoogd opvolger van Erik Meijer voor de SP in Delfshaven, is om zijn homoseksuele geaardheid door een groep Marokkaanse en Turkse jongeren weggepest uit de deelgemeenteDelfshaven.
Door Tom Tibboel
Rotterdam _ Ron van Zeeland, beoogd opvolger van Erik Meijer voor de SP in Delfshaven, is om zijn homoseksuele geaardheid door een groep Marokkaanse en Turkse jongeren weggepest uit de deelgemeente. Hij woont inmiddels in Hillegersberg en mag daarom niet meer deel uitmaken van de deelgemeenteraad in Delfshaven. Hij is aangebleven als fractiemedewerker van de SP. Van Zeeland zegt dat het leven van hem en zijn vriend op het Bospolderplein ondraaglijk werd gemaakt. ,,Op het laatst scholden zelfs kleuters mij uit op straat.”
Twee jaar heeft Van Zeeland (33) in Bospolder gewoond. Hij is afkomstig uit Den Bosch, waar hij voor de SP raadslid was. Om zijn politieke ervaring zag Meijer, die inmiddels is verkozen in het Europees Parlement, in hem zijn geschikte opvolger als fractievoorzitter in Delfshaven. Voor de partij was Van Zeeland daar al burgerraadslid. In die hoedanigheid woonde hij commissievergaderingen bij. ,,Het eerste jaar dat ik in Bospolder woonde, was er nog weinig aan de hand. Toen mijn vriend in maart van dit jaar bij me introk, ontstonden de problemen.”
Van Zeeland vertelt hoe hij en zijn partner werden beschimpt als zij maar even hun hoofd buiten de deur staken. ,,Het waren met name Marokkanen en een paar Turkse jongens. Op het Bospolderplein zijn veel hangplekken. Zodra ze me zagen, uitten ze bedreigingen, scholden ze me uit en kreeg ik te maken met pesterijen. Terwijl ik geen enkele aanleiding gaf. Er werd me te verstaan gegeven dat ze geen homo’s dulden.”
Het getreiter, waartoe ook klemrijden met scooters behoorde, ontaardde eenmaal in mishandeling. ,,Dat gebeurde in de tram. Kwamen er twee voor en twee achter ons zitten. Riepen ze: Niet bij die vieze poten gaan zitten. Toen we uitstapten kreeg ik een elleboogstoot.” Van Zeeland heeft sterk overwogen voor vervoer de taxi te nemen. ,,Maar ik wilde me niet laten kennen, vond dat ik me toch vrij op straat moest kunnen bewegen.”
Weigering aangifte
Na een bedreiging met geweld door een Turkse jongen in zijn portiek wilde Van Zeeland aangifte doen bij de politie. Dat werd hem op het bureau geweigerd. In plaats daarvan kreeg hij het advies de wijkagent te laten bemiddelen. ,,Dat leek me niet de weg. Dan zou ik nog meer de pispaal worden van die groep jongeren.”
Van Zeeland is zeer bezorgd over de in Rotterdam naar zijn stellige indruk hand over hand toenemende discriminatie van homo’s door jongeren met een islamitische achtergrond. Hij wordt daarin bevestigd door het COC en het onderzoek Rotterdamse Jeugdmonitor van de GGD.
,,Daaruit blijkt dat Marokkaanse en Turkse jongens zeer negatief staan tegenover homoseksualiteit. Ik weet wel dat het gevoelig ligt met het oog op stigmatiseren van minderheden, maar dit soort problemen kun je niet negeren. Ze zijn echter in de politiek een taboe, geen issue. Maar waar moet het later met ze in de maatschappij naar toe, als kinderen thuis worden gehouden wanneer er op school voorlichting over (homo)seksualiteit wordt gegeven. Leraren en leraressen houden hun geaardheid angstvallig geheim, anders hebben ze in de klas geen leven.”
Actie
Vorige maand besloot homosociëteit Apollo in het Oude Westen uit te zien naar een ander onderkomen wegens stelselmatig getreiter van bezoekers door omwonende Marokkaanse en Turkse jongens. De SP heeft hierover vragen gesteld aan het college van b en w. Voor fractievoorzitter Chris van Heumen is het duidelijk dat er een verband is tussen wat Van Zeeland is overkomen en wat er bij Apollo gebeurt. Hij laat het van de beantwoording door het college afhangen of hij verder actie onderneemt.
Van Heumen: ,,Het is frappant dat dit gebeurt, nu we in de Nederlandse samenleving eindelijk af zijn van vooroordelen tegenover homo’s en lesbo’s. Allochtonen hebben hun mond gauw vol van discriminatie, als een Nederlander met een vingertje naar ze wijst. Dan moeten zij het zelf anderen ook niet aandoen.”
In Delfshaven blijft Erik Meijer ondanks zijn drukke werkzaamheden in het Europees parlement nog even aan als fractievoorzitter, in elk geval tot en met de begrotingsbehandeling in november. Een kandidate voor zijn opvolging is Hanny Oskam, die al enkele vergaderingen heeft bijgewoond.
DelfshavendiscriminatieErik MeijerLHBTMarokkanenmulticulturele samenlevingRon van ZeelandRotterdamSPTurken
Ehssane
6 maart 2008Heyy Ron,
Wat verschrikkelijk zeg!! Dat een stelletje idioten zo het mensen hun leven zuur kan maken…Ik heb zelf ook een Marokkaanse achtergrond, maar zoiets zal nooit bij mij of mijn broertjes opkomen! Ach ja..zo zie je maar weer dat emancipatie toch nog erg nodig is.
Ik spreek je wel weer op het provinciehuis!
Grtjes, E