Hiv, lhbt, armoede

Hiv, lhbt, armoede: die combinatie is niet zo gelukkig. De laatste weken in Cambodja hard gewerkt om ons werk voor deze mensen voort te zetten.

hiv, lhbt, armoede

Voor de blogvolgers hoef ik het niet uit te leggen, en voor de nieuwkomers misschien ook niet. Maar in een land dat in vele opzichten nog en ontwikkelingsland is, waar een hoge werklosheid is, veel mensen nog onder de armoedegrens leven en ‘anders zijn’ niet zo geaccepteerd wordt ls bij ons, is daarbovenop nog hiv krijgen een recept voor ellende.

Voor die kwetsbare groep waren we in de weer, en dat willen we graag blijven doen. Ook na een minder prettige ervaring (zie hier). De afgelopen weken zoals gezegd druk in de weer geweest: netwerken, contacten leggen of juist aanhalen en versterken Elkaar beter leren kennen, kijken hoe we elkaar vooruit kunnen helpen.

Soms wordt het al snel concreet, soms is het even aankijken hoe het zich ontwikkelt.

Srey Leak

Eén van de mensen waar we een hulptraject voor gaan opzetten is de hoofdpersonage van de documentaire ‘Karma’ van filmmaker Vanna Hem. Ik zag Hem in Amsterdam bij de lancering van Document Our History Now, waar hij geïnterviewd werd over deze film. Bekijk eerst de voorvertoning van ‘Karma’:

Voorvertoning van Document Our History Now op Vimeo.

We hebben toestemming van d emaker en van Document Our History Now om de film te vertonen voor geldinzamelingsactiviteiten, mits we de hoofdpersoon zouden steunen. Dat doen we graag.

Srun Srorn gaat een plan maken hoe Sry Leak het beste geholpen kan worden haar eigen toekomst op te bouwen. Zijn ngo heeft met anderen al ervaring opgebouwd, zo helpen ze mensen in eenzelfde situatie aan werkervaringsplaatsen, microkredieten en opleidingen. Zijn motto is: Geef geen vis, maar leer vissen.

Met het COC in Den Bosch zijn we een plannetje aan het smeden om een avond te organiseren waar de film vertoond wordt, er meer verteld wordt over ons werk en waar er gedoneerd kan worden.

Gevangenis

Geregeld worden er transgenders opgepakt. Soms vanwege sekswerk, maar de laatste tijd horen we vaker – en meer specifiek in Siem Reap – dat transgenders worden opgepakt wegens zakkenrollerij. Of het altijd terechte beschuldigingen zijn, daar zijn twijfels over. Maar in ieder geval geldt hier dat er ook aan perspectief moet worden gewerkt.

Onlangs is een hiv-positieve transgender opgepakt en opgesloten. Srorn werkt ook hier aan een plan om deze persoon perspectief te bieden voor een betere toekomst. Daarnaast houdt hij de situatie in de gevangenis goed in de gaten. Want een gevangenis in Cambodja is wat anders dan een penitentiaire inrichting bij ons, en al helemaal voor een transgender tussen de kerels.

Lesbisch en hiv

Een derde hulpvraag die we gaan ondersteunen betreft een lesbische vrouw met hiv. Zoals eerder gezegd komt het voor dat lesbische vrouwen sekswerk als enige uitweg zien uit de armoede. Ik weet nog te weinig van deze zaak, maar binnenkort krijg ik de voorstellen en dan is dat hier uiteraard te lezen. Meer over lesbische vrouwen met hiv lees je in deze blogpost.

Nieuwsbrief

Hieronder een aanmeldformulier voor de nieuwsbrief van dit blog. Ontvang één keer per week een e-mail met de blogs van de afgelopen week of een e-mail wanneer een blog over Cambodja verschijnt. Zo mis je niets:

[wysija_form id=”2″]

This Post Has One Comment

Geef een reactie