Halsema over Marijnissen over Wilders

Dit weekeinde uitte Halsema op de manier waarop Jan Marijnissen, Wilders aanpakte: ‘Mag de testosteron uit het debat?’

Nou ben ik over het algemeen tegen heilige huisjes, maar van zaken als ontslagrecht en pensioenvoorzieningen mag je verwachten dat ze bij linkse partijen in veilige handen zijn. Er was een tijd dat de voorgangers van GroenLinks (met name de CPN en de PSP) stevig tekeer gingen tegen discriminerende uitingen en opkomend racisme en facsisme. En terecht. Nu dan eindelijk iemand het lef heeft zich in niet mis te verstane bewoordingen te keren tegen de bedenkelijke denkbeelden van Wilders en ook Verdonk, is het weer niet goed.

Wat zei Jan Marijnissen afgelopen zaterdag bij de partijraad?

“Hij maakt een ongeoorloofd onderscheid tussen mensen. Dat werd gedaan in Zuid-Afrika en tot in de jaren ’60 in de VS, dat is levensgevaarlijk. Als SP moeten wij vooraan staan om deze ideeën te bestrijden, altijd en overal.”

Hier is ook het videoverslag van zijn toespraak te zien, op sp.nl. Er is geen woord Chinees bij. Als we op onderbuikgevoelens blijven spelen in plaats van met oplossingen te komen, kunnen er inderdaad rare dingen gebeuren. In Den Bosch (even een zijsprongetje) zijn ze daar ook achtergekomen. Verslaafden en psychiatrisch patiënten zijn niet bepaald de gedroomde buren. Als gevolg van een onvoorzichtige actie van het gemeentebestuur wordt het nu lastig om een in principe goed plan, uitgevoerd te krijgen. De volkswoede liep zo hoog op dat (een geluk bij een ongeluk) de tijdelijke bewoners van het pand aan de vuurdood ontsnapten.

Jan Marijnissen & Ron Meyer

Waarom sleep ik er nu psychiatrisch patiënten bij? Misschien ligt daar mijn gevoeligheid wel voor het onderwerp Wilders en zijn zogenaamde oplossingen. En daarom ben ik ook zo blij met de scherpe afwijzing door Jan Marijnissen. Ik ken de geschiedenis, en ik weet dat ’toen’ niet alleen maar joden vervolgd werden om wie ze waren of welk geloof men aanhing. Maar ook homoseksuelen, zigeuners, en ja ook psychiatrisch patiënten en mensen met een verstandelijke beperking (al noemde men deze mensen indertijd anders). Nu zijn het moslims en psychiatrisch patiënten, morgen ben ik aan de beurt.

Daarom snap ik ook niet waarom al die homo’s niet beter nadenken en blind achter Wilders & Verdonk aanlopen. Zij laten zich misleiden. Alleen omdat die twee opkomen voor homoseksuelen die door ‘Marokkanen’ belaagd worden. Daarmee zeg ik niet dat homoseksuelen geen probleem hebben. Alleen de oplossing deugt niet. (zie ook mijn stuk van 14 juli 2007) Er moet weer solidariteit gesmeed worden tussen groepen en er moeten echte oplossingen gevonden worden die wél helpen.

Daarom vind ik de verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog en de genocide in Rwanda wel degelijk op zijn plaats. Mensen moeten weten wat ervan kan komen. En wij moeten aan echte oplossingen werken. Door te zeuren over testosteron los je de problemen van de mensen niet op. Ook Wilders zal er niet echt van onder de indruk zijn.

This Post Has One Comment

  1. Ik ga hier nog eens even goed over nadenken! Want er zit wel een hoop testosteron in het debat en dat blokkeert enorm. De wereld is nu eenmaal te gecompliceerd om er op deze overgesimplificeerde manier over te praten.
    Of dat verwijt nu net Jan Marijnissen moet gelden is weer wat anders. Hij toont zich een meester in het benoemen van dingen maar zoals je weet vind ik dat hij dat ook vaak te simpel neerzet. Dat is wat anders dan het overmatig gebruik van testosteron in de discussie. Dat ligt veel meer bij Wilders en consorten en dat verafschuw ik.
    Voor Jan Marijnissen heb ik veel bewondering (voor meer SP-ers overigens), maar wat zou ik doodongelukkig zijn als al die ideeen van de SP werden doorgevoerd!!! 🙂

Geef een reactie